Lipanj 5.-9., 2019

Početna / Informacije / Pannonian Povijest

about

OD „TKO PRVI, GOVNO MRVI“ DO DOGAĐAJA MEĐUNARODNOG ZNAČAJA

Pannonian Challenge danas nosi titulu najvećeg natjecanja u ekstremnim sportovima u našoj regiji koji ujedno ima i međunarodni značaj zbog velikog broja svjetski priznatih sportaša koji se svake godine natječu za titulu pobjednika. Isto tako, Pannonian Challenge je jedan od malobrojnih svjetskih festivala ekstremnih sportova koji objedinjuju BMX, skate, inline i MTB natjecanja, kao i brojne koncerte. Natjecanje nije važno samo za ljubitelje ekstremnih sportova i njegove natjecatelje, već i za grad Osijek kojem je baš ono najprepoznatljiviji brend, a ovdje vam donosimo kratku povijest festivala u znaku komarca.

Još je 1999. održan prvi Pannonian pod nazivom “Tko prvi, govno mrvi”, a već 2000. natjecanje u ekstremnim sportovima dobiva naziv Pannonian Challenge, a prvi se Pannonian održava na Iktusu. Samo tri godine kasnije, 2003., event se premješta u novoizgrađeni skatepark na srednjoškolskom igralištu. Iste se godine prvi put održava i bogat glazbeni program.

Iz godine u godinu Pannonian se sve više širi, a 2006. je razvoj išao pretežito u kulturnom pogledu, tako da se počinju održavati izložbe fotografija u sklopu događaja.

Dodatak kulturnom dijelu PC-a, je i Art Jam osnovan 2010., tj. natjecanje u izradi grafita koje je nastalo u čast Bakiju koji je izradio prvi logo Pannoniana.

Event ne bi nikada došao do ovog stupnja da nije bilo volontera. Upravo je zbog toga godine 2012. Udruga Pannonian dobila pečat grada i Volontersku nagradu, a iste je godine još jedno priznanje dodatno povećalo slavlje – Pannonian Challenge izabran je za najbolji ekstremni događaj po izboru čitatelja DNA portala. Te godine pridružila nam se i skupila mladih breakera koji su osnovali natjecanje u break danceu, tzv. B-Boying koji je do danas s nama na PC-u.

Nakon svih ovih priznanja, bilo bi čudo da festival ne dobije već dugo traženu novu, veću lokaciju. To se i ostvarilo 2013., kada festival seli na svoju sadašnju lokaciju, prostraniju lijevu obalu Drave. Još je jedno priznanje za dugogodišnji rad i nagrada za cjeloviti pristup sportskom marketingu koju su dobili Vipnet i Pannonian Challenge. Potencijal projekta prepoznao je i Predsjednik Republike Ivo Josipović koji postaje pokrovitelj PC-a. Iste godine počinje live prijenos eventa na Sportskoj televiziji. Kao točka na i, 2013. je bilo i prvo wakeboard natjecanje na Pannonianu.

Petnaesto izdanje Pannonian Challenge, koje se održalo 2014., zaokružila je premijera istoimenog dokumentarnog filma Pannonian koji opisuje doslovno sve – od krvi, znoja i suza sve do neizrecivog ponosa organizatora.

U malo bližoj povijesti, točnije 2015., Pannonian Challenge posjećuje 20 000 ljudi, najveći broj do sada, a 2016. Pannonian Challenge XVII održat će se pod pokroviteljstvom Vlade RH, Hrvatske turističke zajednice, a uz to sve uvršten je i u top 10 manifestacija po izboru HTZ-a. Kruna za sve ove godine rada upravo je i Svjetski kup u BMX-u!
I tako, ove godine postajemo punoljetni, a što vas sve čeka na ovom okruglom rođendanu nećemo odavati…
Dođite i doživite čisti adrenalin i najbolju zabavu!