Nosimo sve što nam dobro stoji

Hrvatski turbofolk- punk bend Brkovi ove će godine nastupiti na najvećem festivalu ekstremnih sportova u regiji. Ovaj glazbeni sastav uobičajenu je društvenu i političku tematiku punka zamijenio ljubavnim tekstovima tipičnim za turbofolk i zabavnu glazbu. Upravo zbog toga, njihova publika je raznovrsna, a neki su slušajući Brkove ipak zavoljeli malo žešći zvuk. Jesu li se pojavili u pravo vrijeme, ima li u njihovim pjesmama nekih autobiografskih detalja i na što prvo pomisle kada kažu Pannonian Challenge provjerite u intervjuu.

1. Smatrate li da se vaš glazbeni izričaj idealno uklopio u trenutnu društveno-političku situaciju na Balkanu? Je li on svojevrsni kanal za izražavanje nezadovoljstva mladih?

Nismo to ciljali da napravimo, nego smo htjeli prije svega zabavu za sebe, iz toga svega se izrodio naš bend. To je prije svega kanal za izražavanje našeg zadovoljstva ili nezadovoljstva, a ne neke generacije ljudi, građana. E, sad, ne možemo zanemariti i da je društvo funkcionira po principu spojenih posuda, pa to što se mladi prepoznaju u našim tekstovima i izričaju, to je nekako normalno da se dogodi, jer i mi smo članovi tog društva.

2. Smatrate li da ste se pojavili u pravo vrijeme?

Pojavili smo se kad smo mogli, kad smo se upoznali. Na to nismo mogli utjecati. Ako razmišljam što bi bilo da smo se rodili ranije, mogu ti reći da ne bi bilo ništa od ovoga, jer nitko nas ne bi izdao. Tko bi izdao ovakav bend? Nas je spasio izum Youtube-a i Facebooka. U doba “diktature” diskografskih kuća, mi bi bili marginalan bend, bez izdanja. To je sigurno. Što bi bilo u budućnosti, to tek ne znam. 🙂

3. Ima li prekogranična glazbena suradnja veći potencijal neko bilo koja druga suradnja – komunikacija putem glazbe iznad svih drugih razlika?

Pa ne znam da li je ključ samo u glazbi. Mislim da je ključ da se upoznaju normalni ljudi koji imaju isti interes i onda shvate da s druge strane granice žive isti normalni ljudi, kao oni, a ne monstrumi, u što ih ponekad želi uvjeriti politika. Nije ključ samo u glazbi, druže se tako i bajkeri i planinari i maketari i skupljači goblena. Glazba je samo jedan od medija za to.

4. Ima li što u pjesmama koje pjevate da se stvarno dogodilo – postoje li koji autobiografski elementi?

Ima puno toga. 70 posto je stvarnost, 20 posto fikcija, a za 10 posto priželjkujemo da se dogodi.

5. Jeste li česti posjetitelji secondhand trgovina ili pak u potrazi za outfitom zavirite u ormare baka, mama ili nekog trećeg?

Sve od navedenog. Šta god da se može naći, da nije zaraženo buhama, da ne košta previše, a da nam “dobro stoji” se prihvaća.

6. Kad kažete Pannonian Challenge što vam prvo padne na pamet?

Skateboard i Petar Tucman – naš prijatelj koji je veliki prijatelj grada Osijeka.

Podijeli