Olympic Games, bring it on!

Kada kažete Igor Vukadinović Poki onda vam na pamet padne lik kojemu nije problem preskočiti bilo koju prepreku, a nije mu strano ni preskakanje tramvaja i mostova. “Dobri duh” Pannonian Challengea našao se u novoj ulozi – Poki je postao jedan od trojice sudaca koji će suditi na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu ove godine. Ovo je zaista velika uloga za Pokija, a sigurni smo da će ovaj zadatak odraditi jednako dobro kao što vozi BMX. Koji su njegovi kriteriji za suđenje i kako se snašao u ulozi sudca saznajte u intervjuu.

Međunarodni olimpijski odbor službeno je u olimpijski program uvrstio BMX freestyle i skateboard. To je zasigurno vjetar u leđa tebi i tvojim kolegama?

Olimpijske igre su daleko najbolja vijest za BMX sportaše, možemo reći da je napokon BMX priznat kao olimpijski sport što je možda bilo praktički nemoguće do prije par godina. Vozači su jako sretni kao i mi sudci. Otvaraju nam se nove prilike i mi jedva čekamo.
Također, ulazak u Olimpijske igre otvara vrata za sve mlade, nove sportaše koji se planiraju baviti ovim sportom. Stvar bi trebala biti puno ozbiljnija nego što je bila prije pa se nadamo da će i država imati svoje prste u tome. Očekujem da će više ulagati u BMX i da će osvanuti neki novi parkovi u Hrvatskoj i šire.
Olympic Games, bring it on! 🙂

Kako izgleda uloga internacionalnog BMX suca?

Uloga BMX sudca je nešto sasvim drugačije od same vožnje BMX-a, meni osobno je lakše suditi jer sam prije, dok sam se intenzivno natjecao uvijek osjećao veliku tremu, ponajviše na Pannonian Challenge-u jer sam nastupao pred svojom publikom i očekivanja su uvijek bila velika. Sve u svemu, super sam se našao u svijetu suđenja i jako mi je drago zbog toga, dobio sam priliku suditi internacionalna natjecanja i iskoristio sam tu priliku na najbolji način, trudim se suditi što bolje i realnije. Uvijek će biti svjetlijih i mračnijih trenutaka, ali sve je stvar vježbe, pa tako i suđenje… posvetio sam se suđenju jer voziti BMX možeš do određene granice, ali suditi možeš uvijek i nadam se da ću suditi dokle god mi je to omogućeno. Bmx for life!!! 🙂

Na kojim si natjecanjima do sada sudio?

Moja sudačka karijera traje 3 godine. Počeo sam na PC-u kada sam nedugo prije eventa slomio nogu. Jednostavno su me morali nekako iskoristiti (hehe) te sam sjeo za sudački stol, nedugo za tim moja ozljeda je još uvijek trajala pa su mi ponudili da sudim Winner of Belgrade, prihvatio sam i sudio svoj drugi BMX event. Tako je to počelo….
Sljedeće godine (2016) smo ugostili FISE u Osijeku te smo bili jedan od pet svjetskih stopova ovog natjecanja. Oni su me zvali da sudim sva njihova natjecanja po svijetu, dan danas se naježim kada se sjetim toga razgovora, jedan od boljih dana u životu. Tako je započela moja priča s profesionalnim suđenjem. Od tada sam sudio na 95% FISE World Tour natjecanja i nadam se da je to samo početak. 🙂 Najbolje je u tome svemu što sam proputovao pola svijeta (Francuska, Kina, Amerika, Kanada…) Beskrajno sam zahvalan na tome i to pokazujem svojim suđenjem!

Koji su neki tvoji insajderski kriteriji za vrednovanje najboljih sportaša?

Svaki sudac ima svoje kriterije, sve zavisi od osobe tj. kakav on uvid ima u vezi suđenja. Osobno cijenim i volim vidjeti unikatne trikove, volim vidjeti vozača koji park koristi drugačije od većine, tu je također i stil i visina trikova. Trikovi moraju biti clean, bez spuštanja nogu, bez pada. Ukoliko vozač padne, on je manje više otpisan. Pravila su sve stroža kako se približavamo Olimpijskim igrama. Svake godine imamo seminar o suđenju koji se odvija u Švicarskoj u UCI-u, te pokušavamo doći do najboljeg kriterija za suđenje, razvijamo svoje vještine i pripremamo se za nadolazeću sezonu. Sve mora biti po “špagi” i profesionalno.

U kakvoj su poziciji natjecateljice, ima li ih u ovom sportu?

Što se tiče cura, njihova razina natjecanja se popela za 100% od kada je BMX olimpijski sport, na svakom FISE stopu se održava se natjecanje za žene. Cure su sve bolje i bolje i trude se maksimalno opravdati svoje ciljeve.
U Hrvatskoj, na žalost, nije baš veliki interes, ali se nadam da će se i to promijeniti. Žene imaju puno više šanse da odu na Olimpijske igre nego muškarci jer u BMX-u ipak prevladavaju muškarci.
Cure, šta čekate ? 😀

Koja nas natjecanja čekaju prije Pannonian Challengea?

Sezona je lagano počela, uskoro kreće FISE tour i svi vozači se spremaju kako bi se prikazali u najboljoj formi. Uspješno je završilo i prvo natjecanje u Jeddah-u u Saudijskoj Arabiji te Svjetski kup u Japanu, a čeka nas Montpellier te naš Pannonian Challenge.
Najaktivniji sportaši su definitivno Logan Martin, prvak UCI cup-a, naš Marin Ranteš koji je jako napredovao za ovu sezonu i mislim da će biti bolji nego ikad. Također, tu je stari lisac Dhaniel Dhers koji je višestruki prvak u ovom sportu i mnogi drugi. Ima ih jako puno, a na kraju sezone ćemo vidjeti tko se kako i koliko pripremao. 🙂
Vaš zadatak je biti uz live prijenose tijekom spomenutih natjecanja, a svakako se vidimo na 19. Pannonian Challengeu u Osijeku!

Što možemo očekivati od ovogodišnjeg Pannonian Challengea?

Uhh, zasigurno mogu reći da će ovaj Pannonian goriti, ali u pozitivnom smislu. Ljudi su bili jako zadovoljni prošle godine, cilj nam je napraviti još bolji Pannonian i još pristupačniji našoj vjernoj publici.
Uskoro se bliži 30.5., početak Pannoniana i mogu vam samo reći da nikako ne propustite 19. Pannonian Challenge. Dolazi mnoštvo PRO BMX vozača, skatera i rolera, a glazbeni dio će biti odličan. Jedva čekam.

Podijeli