Kako su izgledali počeci Pannonian Challengea?

Pošto će jubilarno, 20. izdanje omiljenog festivala Pannonian Challenge doći i brže nego što mnogi očekuju, donosimo vam zanimljivu galeriju fotografija, kako bi se na vrijeme zagrijali za adrenalinska natjecanja ekstremnog sporta i energične koncerte, koji vas očekuju početkom lipnja u Osijeku. To ćete najbolje postići ako bacite oko na same početke Pannonian Challengea i shvatite koliko je daleko dogurao da bi danas bio prepoznat u cijelom svijetu.

Special Image

Ovako su 2002. godine izgledali radovi na prvom osječkom skate parku, koji je u sklopu srednjoškolskog igrališta počeo nicati za potrebe 3. Pannonian Challengea. Tada su uz prve veće rampe i zahtjevnije elemente izgrađene i tribine, koje su bile uistinu neophodne, jer je ljepotu ekstremnog sporta počelo prepoznavati sve više posjetitelja.

Za održavanje atmosfere, tada se nisu mogle koristiti playliste koje na modernim uređajima mixaju popularni DJ-evi. Naprotiv, uz ogromne količine gramofonskih ploča i CD-ova, od tadašnjih DJ-eva su se tražili brzi prsti i dovitljivost, kako bi se zadovoljile potrebe publike, ali i sve zahtjevnijih sportaša – kojima je glazba na Pannonian Challengeu već tada bila glavni izvor inspiracije za trikove.

Special Image
Special Image

Baš kao i na novijim izdanjima Pannonian Challengea, neka lica u publici su i na samim počecima publici davala naslutiti što ih očekuje u večernjim satima, na urbanim koncertima u omiljenoj Vegi. Ovdje vidimo svima dobro poznate likove, koji su još 2005. chillali na Srednjiki.

No, nije uvijek bilo sve toliko urbano na Srednjiki, jer su nekoliko puta znali navratiti i izvođači koji njeguju druge glazbene žanrove – na sveopće oduševljenje.

Special Image
Special Image

Raznovrsni koncerti u srcu Tvrđe, točnije u popularnoj Vegi, uvijek su oduševljavali Osječane i njihove goste, koji su i ovdje, po „milijunti“ put neumorno skakali i pjevali s Debelim precjednikom.

Zasigurno se samo najverniji posjetitelji Pannonian Challengea sjećaju dodatnog sadržaja na lijevoj obali Drave, u poznatoj „šumici“, gdje su i sportaši na brdskim biciklima došli na svoje. Naravno, riječ je o zemljanoj trim stazi, koja je posljednjeg dana festivala uvijek donosila nešto drugačije, kada su se sportaši impresivnim trikovima u zraku pridružili nervoznim komarcima.

Special Image
Special Image

Uz trikove, posjetitelji šumice su uživali i u napetim dvobojima, koji su zbog „svjetlosnih brzina“ vozača, često završavali s padovima, koje je meka zemljana površina uvijek znala ublažiti.

Special Image

Ova panoramska fotografija možda najbolje dočarava kako je to izgledalo na početnim izdanjima Pannonian Challengea, na prenapučenoj Srednjiki. Skate park je tada, prije više od 10 godina, dobio svoj prepoznatljiv izgled, a dok su posjetitelji ljeti uvijek tražili dobro mjesto za pogled na najbolje BMX, skate i inline trikove, hladovina je često predstavljala luksuz. No, iako su se neki uspjeli sakriti od sunčevih zraka, nitko tada nije mogao pobjeći od crvene zemlje s trkališta Srednjike, koju su svi posjetitelji s odjeće i tenisica danima poslije festivala bezuspješno pokušavali oprati.

U BMX freestyle disciplini prije desetak godina je nastupao i Jurica Barać, sadašnji voditelj projekta Pannonian Challenge, koji je još tada zavolio cjelokupan festival ekstremnog sporta, ustrajući da trikovima oduševi osječku publiku i zahtjevne suce.

Special Image
Special Image

Za kraj, prisjetimo se i samih začetnika Pannonian Challengea – Samira Kurtagića (u čijim fotografijama trenutno uživate) i Zdenka Liške, predsjednika udruge Pannonian, koji su Igoru Vukadinoviću – Pokiju, ambasadoru festivala i najboljem osječkom BMX vozaču, ponekad, uz nagrade, morali davati i prigodne poklone u obliku čokoladica, zbog svih atraktivnih trikova, ili padova, kojima je uveseljavao publiku na početnim izdanjima festivala.

Podijeli