Od spontanog natjecanja nekolicine entuzijasta do globalno poznatog festivala ekstremnog sporta.

Devetnaest godina duga tradicija samo oslikava svijetlu budućnost Pannonian Challengea.

Zasigurno nitko prije dvadesetak godina nije mogao očekivati da će Osijek, iako nadaleko poznat kao grad sporta i dobre zabave, postati etablirano regionalno središte urbane kulture. No, jednostavna ideja nekolicine entuzijasta, koja se počela rađati sredinom 90-ih, poput snažne navale adrenalina uskoro je probudila nadu mnogih zaljubljenika u ekstremni sport. Naime, riječ je o ideji jedinstvenog festivala koji bi u opuštenom druženju pružio BMX, SKATE i INLINE natjecanja, dok bi naposljetku raznovrstan program urbane kulture u večernjim satima bio zaokružen energičnim tulumima i koncertima. Upravo je to recept za uspjeh Pannonian Challengea, sada već globalno poznatog festivala ekstremnog sporta, koji krajem svibnja slavi devetnaestu godinu postojanja. Stoga je dobro prisjetiti se njegovih skromnih početaka, zbog kojih je naposljetku izrastao u jednog od najvećih osječkih brendova.

Zaista treba naglasiti da BMX i SKATE scena u Osijeku ima dugu tradiciju, jer je prisutna još od polovine 80-ih, a stvorili su ju upravo pojedinci koji su pokrenuli i sam Pannonian Challenge. Prvo, neformalno BMX natjecanje tako je održano davne 1989. godine na području Veslačkog kluba Iktus, ali tada, nažalost, slijedi veliko zatišje tijekom teškog razdoblja Domovinskog rata. No, čak i nakon svih nedaća, ekstremni sport ipak uspijeva preživjeti u Osijeku, kao svojevrsni odraz tihog bunta mladih u specifičnoj subkulturi. Urbani sportaši su se tako sredinom 90-ih nastavili okupljati na glavnom trgu, današnjem Trgu Ante Starčevića, dok ponovno nisu otkrili prostor Iktusa, koji je 1997. poslužio i za prvo pravo SKATE natjecanje. Upravo su Samir Kurtagić, Robert Janz, Slaven Getoš i Daniel Martin Kukučka, uz mene, bili glavni organizatori tih prvih natjecanja, pa ih se slobodno može smatrati i osnivačima Pannonian Challengea – objašnjava Zdenko Liška, jedan od prvih osječkih entuzijasta ekstremnog sporta i današnji predsjednik udruge Pannonian.

Prvo formalnije natjecanje duhovitog naziva, „Tko Prvi Govno Mrvi“, smatra se nultim izdanjem Pannonian Challengea, nakon kojega su se na osječkom Srednjoškolskom igralištu počeli pojavljivati prvi obrisi prostranog skate parka. Godinu nakon, odnosno 1999., tako je održan prvi službeni Pannonian Challenge, koji je odmah privukao znatan broj zainteresiranih gledatelja, dok je već na četvrtom izdanju cijela priča zaokružena i nastupima poznatih lokalnih urbanih bendova – Debelog Precjednika i Gužve u 16-ercu, kao i DJ-eva – poput Slya, Omera i Veea, koji su bili zaduženi za održavanje dobre atmosfere.

Moderno uređeni i inženjerski projektiran skate park, uz odličnu organizaciju samog natjecanja, tada je počeo privlačiti sve veći broj sportaša na sljedeća izdanja Pannonian Challengea, zbog čega su kapaciteti Srednjoškolskog igrališta ubrzo postali premali. Najveći zaokret se tako dogodio 2013. godine, kada cjelokupan skate park, a samim time i festival, sele na znatno veći prostor na lijevoj obali rijeke Drave, u blizini popularnog gradskog kupališta Copacabana. Brojni sponzori su tada počeli prepoznavati značaj Pannonian Challengea za cijelu regiju, ali i za sam razvoj ekstremnog sporta, zbog čega je festival počeo nezaustavljivo rasti do svjetske razine koja posljednjih godina oduševljava najbolje sportaše i brojne posjetitelje.

Smatram da smo zajedno s našim legicama i legama stvorili jedan brend, jedan šarmantan događaj kojega svi rado bilježe u svojim kalendarima, jer ne ostavlja ravnodušnim ni najveće svjetske face bilo u sportu, glazbi ili poslovnom svijetu. Pannonian Challenge smo organizirali, a i danas ga organiziramo prvenstveno zbog mladih, zbog grada, zbog poruke koja je bitna: „Može se, treba probati, ne smije se odustati.“ – ističe Jurica Barać, voditelj projekta Pannonian Challengea, naglašavajući kako ekstremni, odnosno urbani sport pripada skupini „lifestyle“ sportova, upravo zato što ga se živi cijele godine, kroz suradnju, potporu i druženje s ostalim entuzijastima.

Upravo takva, jedinstvena lifestyle priča će biti zastupljena i na jubilarnom XX. Pannonian Challengeu, koji će u Osijek donijeti pregršt adrenalina i dobre zabave, a najbolji svjetski ekstremni sportaši će opet poletjeti skate parkom poput komaraca, simbola cijelog festivala. Koliko je festival daleko dogurao, dovoljno govori činjenica su stalni natjecatelji na festivalu neki od najboljih vozača BMX, INLINE i SKATEA u svijetu. Također, naspram prvih nastupa lokalnih bandova u sklopu festivala prije petnaestak godina, na ovogodišnjem izdanju će gostovati najbolja imena regionalne urbane glazbene scene. Zahvaljujući ovom poznatom adrenalinskom festivalu, Osijek je tijekom cijele godine počeo živjeti urbanu priču, jer je moderni skate park postao trening kamp mnogih ekstremnih sportaša koji se pripremaju za nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine., a pripremaju se i nove ideje koje oslikavaju blistavu budućnost koju čeka ovogodišnje izdanje festivala.

Podijeli