S Pokijem po najboljim skate parkovima

Naš Igor Vukadinović – Poki, najpoznatiji osječki BMX freestyle vozač i ambasador Pannonian Challengea od samih početaka, u stanci između treninga i suđenja na velikim natjecanjima ekstremnog sporta, uhvatio je malo vremena i za vas izdvojio nekoliko najboljih skate parkova, koje je osobno posjetio. Bez iznenađenja, među njima se pronašao i svima dobro znani skate park na lijevoj obali Drave, ali da ne duljimo, evo kako Poki kategorizira parkove i koji su to, prema njegovu mišljenju, najbolji na svijetu i u Hrvatskoj.

Special Image

„Za početak, treba napomenuti kako se skate parkovi najčešće konstruiraju od drveta, dok postoje i željezni, limeni i betonski parkovi. Po mom izboru najkvalitetniji i najbolji za vožnju su drveni parkovi, jer nisu toliko tvrdi, pa upijaju skokove i padovi nisu toliko bolni, dok se u slučaju pokidane rampe lako može kompenzirati novom blažujkom ili komadom drveta. Prema mom iskustvu, betonski parkovi su znatno teži i opasniji za voziti jer nema mjesta greškama i svaki pad može biti koban. Podsjećam i kako diljem svijeta postoji mnogo vrsta skate parkova, ali je svaki drugačiji od drugog i vjerujem da na se nigdje ne mogu pronaći dva jednaka parka.

Special Image

Sada priču možemo započeti s najboljim parkovima na svijetu, a oni se većinom nalaze u SAD-u, što je ustvari i logično, jer se Amerika smatra i domom ekstremnih sportova. Kao zasigurno najbolji, ondje bih izdvojio Woodward camp u Pennsylvaniji koji, s tradicijom još iz 70-ih godina, ujedno predstavlja i najsavršeniji skate park kompleks u svijetu i svim sportašima je san jednoga dana ondje provozati svoj bmx, skate ili role. Najzanimljivije je kako svaki grad, odnosno kvart u SAD-u ima svoj skate park, a oni se dakako razlikuju jedan od drugoga po svojim elementima, veličini, visi rampi i materijalu.

S druge strane, u Europi također postoje vrhunski skate parkovi, gdje bih prije svega izdvojio Englesku, jer ondje postoji nekoliko idealnih poligona, iz kojih svake godine izlaze izvrsni vozači. Pošto je iznimno važno da je skate park natkriven, kako bi vozači tijekom zimskog perioda mogli trenirati za nadolazeću sezonu, u Engleskoj prednjači Adrenaline Alley u Corbyju, koji zainteresiranim ekstremnim sportašima svih dobnih skupina, nudi odlične sprave, što za učenje, što za usavršavanje zahtjevnih trikova.

Special Image

Naposljetku, ponosan sam što je Osijek dom jednog od najboljih parkova u Europi, jer sa svojom vrhunskom opremom, svakom vozaču nudi bezbroj kombinacija, linija, sprava i što je danas najpotrebnije – foampit. Naime, foampit je bazen pun spužvi i idealan je za učenje novih trikova, pa smatram da je prijeko potreban za napredak u ektremnom sportu, jer se u njemu možete bacati do mile volje i pokušavati nove trikove, iako i on može biti opasan ako bicikl nespretno padne na vas, tako da opreza nikad dosta. Na kraju, potvrda izvrsnosti našeg skate parka konstantno dolazi i iz susjedstva, jer su njegov potencijal, kao i blistavu budućnost, već prepoznali ekstremni sportaši iz Mađarske, Češke, Srbije, Slovenije i ostalih zemalja u regiji.

No, u Hrvatskoj postoji još nekoliko skate parkova, a oni se nalaze u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu i Splitu. Upravo je Split jedino mjesto u Hrvatskoj koji ima zatvoreni tip skate parka što daje mogućnost cjelogodišnjeg treninga i napretka. Također, središnja Hrvatska uskoro dobiva novi skate park zahvaljujući Gradu Varaždinu i našem svjetskom prvaku Marinu Rantešu, koji je svojim mladim sugrađanima odlučio pružiti uvjete, koje je on imao samo u Osijeku i na Pannonian Challengeu.“

Special Image
Special Image

Podijeli