Regionalni centar za urbane sportove bit će kruna rada udruge Pannonian

Dok je javnost na uvodnoj konferenciji 22. Pannonian Challengea dobila tek teaser informaciju o pripremi izgradnje regionalnog centra za urbane sportove i kulturu, ovaj vrijedan projekt je sada zaslužio i konkretniju prezentaciju. Tko je bolji za to, nego Jurica Barać, direktor festivala Pannonian Challenge, koji nam je odgovorio na nekoliko pitanja i dao jasniju sliku plana ovog jedinstvenog centra, koji bi mogao promijeniti cjelokupnu scenu ekstremnog sporta, ali i urbane kulture u ovom dijelu Europe.

Što je regionalni centar za urbane sportove i kako ste došli na ideju takvog projekta?

– Centar vidimo kao krunu rada udruge Pannonian, koja više od dva desetljeća radi na razvoju ekstremnih sportova i urbane kulture. Naime, 22 godine imamo uspješan event, tijekom kojega smo stvorili i uspješne sportaše. Uz to je naša ekipa radila park u Japanu, imamo suca na Olimpijskim igrama, svjetskim prvenstvima i drugim velikim natjecanjima, imamo mlade koji se bave ekstremnim sportovima i treniraju, pa je jedini logičan korak bio napraviti ono što je maksimalno moguće.

Riječ je o predivnom centru, možda i jedinom takve vrste u Europi, prije svega za ekstremne sportove – BMX, role, skate, scooter i MTB, a onda i za urbanu kulturu – breakdance, crtanje grafita, kendamu, pa i za ostale sportove poput parkoura, fitnessa, slobodnog penjanja, esporta…

Koliko je projekt važan za Osijek, Hrvatsku, pa i Europu – što se može postići njegovom realizacijom?

– Projekt je vrlo važan, jer bismo stvorili sve predispozicije za buduće olimpijce i sportaše koji će se baviti ekstremnim sportovima. U ovom dijelu Europe uopće ne postoji takav, a ni sličan centar (najbliži je tek u Estoniji), pa bi se mi pozicionirali kao lider na ovim prostorima. Vrhunski outdoor skate park već sad imamo na Kopici, dok bismo ovako dobili moderan centar za pripremu sportaša tijekom cijele godine. Danas je glavni problem da klinci i sportaši mogu trenirati samo 6, maksimalno 8 mjeseci, zbog zime i kiše, a ovime bi se sezona proširila na cijelu godinu. To je onda velika stvar, pa bi mogli imati i puno više talenata, vozača i ljudi koji se bave ovim sportovima.

Kako se regionalni centar nadovezuje na tradiciju Pannonian Challengea i koliko je razvoj tog festivala važan za njegove temelje?

– Pannonian Challenge je svakako glavni rezultat našeg rada, a centar bi bio samo točka na i, gdje bi naš festival i dalje bio glavni promotor urbanog sporta, centra i Osijeka, dok bi njegova infrastruktura poslužila za pripremu sportaša – naših i stranih, jer upravo zbog ulaska Skate i BMX discipline na Olimpijske igre potrebne su i pripreme koje je gotovo nemoguće raditi u ovom dijelu Europe.

Kakve će aktivnosti biti obuhvaćene u regionalnom centru, kako će izgledati i gdje će se nalaziti?

– Lokacija će sigurno biti u gradu Osijeku, a iako imamo par opcija, moramo još razmisliti koji bi prostor bio najoptimalniji. Naime, centar će biti hala od otprilike 3500 kvadrata i sadržavat će park za skate, park za BMX, park za trampolin i foampit, zid za slobodno penjanje, prostor za cross fitness, unutarnje prostorije za sastanke, prostor za gaming, a sve s barom da roditelji mogu gledati svoju djecu dok treniraju. Dakle, jedan uistinu multifunkcionalni centar za sport i kulturu.

Kad možemo očekivati uspostavljanje regionalnog centra i koja bi uloga Pannoniana (udruge i eventa) mogla biti u svemu tome?

– Do kraja godine će biti gotov kompletan projekt, a onda ćemo naredne 3-4 godine zajedno s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom, kao i s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, financirati i realizirati projekt. Udruga Pannonian će biti ta koja će brinuti o centru i koja će osim organiziranja stručnjaka i trenera urbanih sportova biti zadužena i za promociju centra, kao i za sve sadržaje, aktivnosti, ali i sportaše.

Kakva je budućnost Pannonian Challengea pod utjecajem regionalnog centra za urbane sportove i kulturu?

– Naša najveća želja je u Osijeku stvoriti nove olimpijce, sportaše koji će predstavljati grad Osijek na Olimpijskim igrama i u cijelom svijetu. Cilj nam je kroz urbane sportove nastaviti graditi priču Pannonian Challengea i u narednim godinama, jer tradicija koja postoji i znanje koje smo skupili mora (i može) nastaviti u tom smjeru!

Special Image

Podijeli