Povijest

Povijest Pannonian Challengea

Zasigurno nitko prije dvadesetak godina nije mogao očekivati da će Osijek, iako nadaleko poznat kao grad sporta i dobre zabave, postati etablirano regionalno središte urbane kulture. No, jednostavna ideja nekolicine entuzijasta, koja se počela rađati sredinom 90-ih, poput snažne navale adrenalina uskoro je probudila nadu mnogih zaljubljenika u ekstremni sport. Naime, riječ je o ideji jedinstvenog festivala koji bi u opuštenom druženju pružio BMX, SKATE i INLINE natjecanja, dok bi naposljetku raznovrstan program urbane kulture u večernjim satima bio zaokružen energičnim tulumima i koncertima.

Upravo je to recept za uspjeh Pannonian Challengea, sada već globalno poznatog festivala ekstremnog sporta, koji ove godine slavi dvadeseti rođendan.

Uvijek je dobro prisjetiti se skromnih početaka, zbog kojih je naposljetku izrastao u jednog od najvećih osječkih brendova. Naime, prvo formalnije natjecanje duhovitog naziva, „Tko Prvi Govno Mrvi“, smatra se „nultim“ izdanjem Pannonian Challengea, nakon kojega su se na osječkom Srednjoškolskom igralištu počeli pojavljivati prvi obrisi prostranog skate parka.

Godinu nakon, odnosno 1999., tako je održan prvi službeni Pannonian Challenge, koji je odmah privukao znatan broj zainteresiranih gledatelja, dok je već na četvrtom izdanju cijela priča zaokružena i nastupima poznatih lokalnih urbanih bendova – Debelog Precjednika i Gužve u 16-ercu, kao i DJ-eva – poput Slya i Omera koji su bili zaduženi za održavanje dobre atmosfere.

Moderno uređeni i inženjerski projektiran skate park, uz odličnu organizaciju samog natjecanja, tada je počeo privlačiti sve veći broj sportaša na sljedeća izdanja Pannonian Challengea, zbog čega su kapaciteti Srednjoškolskog igrališta ubrzo postali premali.

Najveći zaokret se tako dogodio 2013. godine, kada cjelokupan skate park, a samim time i festival, sele na znatno veći prostor na lijevoj obali rijeke Drave, u blizini popularnog gradskog kupališta Copacabana. Brojni sponzori su tada počeli prepoznavati značaj Pannonian Challengea za cijelu regiju, ali i za sam razvoj ekstremnog sporta, zbog čega je festival počeo nezaustavljivo rasti do svjetske razine koja posljednjih godina oduševljava najbolje sportaše i brojne posjetitelje.

Koliko je festival daleko dogurao, dovoljno govori činjenica da su nagrade za najbolje vozače na samim počecima bile simbolične, dok danas nagradni fond cijelog natjecanja iznosi stotinjak tisuća kuna – što je među najvećim nagradnim fondovima ekstremnih natjecanja u Europi. Također, naspram prvih nastupa lokalnih bandova u sklopu festivala prije petnaestak godina, na ovogodišnjem izdanju će gostovati najbolja imena regionalne urbane glazbene scene.