[OTKAZANO] Par stvari o Jonathanu

Iako je na hrvatskoj glazbenoj sceni još uvijek relativno nova, grupa Jonathan u kratkom je periodu svoje karijere privukla uistinu veliki interes publike. Proteklo su ljeto obišli mnoge festivale, a nezaboravne su nastupe održali na Exitu, INMusicu, Pula Film Festivalu i Ferragosto Jamu! Odsvirali su brojne koncerte, među kojima se ističe samostalni koncert u zagrebačkoj Tvornici te onaj na kojemu su stage dijelili sa starim miljenicima svjetske indie scene – Editorsima!

jonat

Ove smo godine odlučili ugostiti riječke indie – rock miljenike domaće scene, a sve gore navedeno, bilo je i više nego odličan povod za kratki razgovor s gitaristom grupe – Darkom Petkovićem!

Za početak nam ukratko reci tko je grupa Jonathan, na čemu trenutno radite, kako izgleda vaša svakodnevica?

Jonathan je grupa od pet ljudi koji igrom slučaja imaju bend i postali su ful dobri prijatelji. Cijeli si dan na Viberu pišemo gluposti i onda se navečer nađemo na probi.

Kako je zapravo nastao Jonathan? Poznati ste po tome da ste već unazad dva desetljeća ”pustili korijenje” u legendarnim riječkim bendovima (Pasi, Let 3, Salion..)

Jonathan je zapravo nastao na memorijalnom koncertu “Slobodna Energija” održanom 2011. godine. To je memorijal koji se, već dugi niz godina, održava u spomen na našeg prijatelja i brata, Damira Badurinu-Badu, pjevača grupe Unlogic Skill. Na tom su koncertu svirali bendovi iz druge polovice 90-ih pa tako i Zoranov i moj bend Salion. Kako je od tada prošlo puno vremena, ostatak je banda bio nedostupan pa smo morali naći adekvatne zamjene. Tu su uletjeli naši prijatelji, kolege glazbenici iz Rijeke, Darko Petković (Pasi) i Tomislav Radinović (Mandrili), obojica na gitarama. Količina pozitivne energije na probama i na samom koncertu dala nam je razlog da odemo u garažu svirati, prvenstveno iz gušta. Nakon par mjeseci došao je i Nikica Jurjević (Pasi) na bas gitari i tada se priča zaokružila. Nakon toga, stvari za Jonathan teku svojim tokom i nitko se od nas zasad ne buni.

Kako ste zadovoljni vašim dosadašnjim radom? Naime, u vrlo ste kratkom periodu dignuli veliki hype na cijeloj hrvatskoj sceni. U samo par godina, svirali ste na poznatim hrvatskim festivalima, bili ste predgrupa Editorsima, na vašim je svirkama svaki klub krcat. Ukratko, kako se osjećate?

Pa zapravo smo prezadovoljni i drago nam je da su i publika i kritika prepoznale to što radimo kao nešto dobro. Vjerujem kako je to san svakog umjetnika koji radi nešto iskreno i daje sebe u javnost.

Pjevate na engleskom jeziku, imate li u cilju možda i strano tržište?

Imamo i radimo na tome cijelo vrijeme od osnutka banda.

Inače, imate dosta dobar stil odijevanja, koliko vremena provedete ispred ormara? 🙂

Hvala! Ni blizu koliko provodimo na probama i studiju. 😀

Čime se bavite kada niste na stageu? Kako provodite svoje slobodno vrijeme, ako ga uopće i imate?

Nemamo ga baš. Uglavnom radimo i sviramo, pogotovo sad u fazi snimanja albuma.

S obzirom na vaše veliko glazbeno iskustvo na domaćoj sceni, što kažete, kakva je bila prije? Što se najviše promijenilo?

Pa iskreno ne znam što bih rekao jer sam cijeli život (obzirom na Pase) bio dio underground scene tako da pojma nisam imao o tome što se događa na ovoj, nazovimo ju tako, mainstream sceni gdje se Jonathan sada nalazi.

Poprilično smo ushićeni što će te nam se ove godine pridružiti na Pannonianu, recite nam što možemo očekivati? Hoćete nam možda pripremiti i neke nove stvari?

Pa ima dosta noviteta, uskoro izlazi novi album i upravo ćemo ga na Pannonianu prezentirati u live izdanju.

I za kraj, ukratko, otkrijte našim čitateljima, imate li u planu možda nove projekte, ideje?

Nemamo nove projekte osim samog Jonathana. Početkom lipnja nakon izlaska prvog dijela albuma, odmah krećemo s radom na drugoj polovici koja se očekuje u jesen.

Podijeli