Niste bili na Pannonian Challenge XVII? Pazi ovo!

Svaki nam Pannonian Challenge ostane u dobrom sjećanju, iz godine u godinu dogodi se nešto uzbudljivo i nakon svakog Pannoniana smo puni dojmova i novih anegdota, a uvijek je drugačiji iznova i iznova.
Osim već tradicionalnih uzbuđenja i događanja, još je nekoliko stvari bilo drugačije u samoj srži festivala prošle godine.
Naviknuli smo na horde biciklista, skejtera i rolera koji se iz svijeta sliju u grad krajem kolovoza, ali prošle je godine cijeli Pannonian prebačen u kraj srpnja, odnosno od 18. srpnja, kada je počeo kulturni program, pa sve do subote 23. srpnja kada se festival završio dosad prvim FISE svjetskim BMX kupom održanim u Osijeku.


Bogat kulturni program u Tvrđi osigurao je duže trajanje cijelog festivala. Atmosfera u gradu počela se nabijati adrenalinom puno prije nego su dečki i cure počeli iznenađivati svojim trikovima u skate parku. Otvorenje je tradicionalno održano u Kazamatu gdje je održana još bolja umjetnička izložba djela Slavena Kosanovića Lunara, Ive Kosanovića, Mire Petkovića Modula, Gorana Rakića, Ivana Sajtosa, Srđana Totha i Vedrana Bjelobradića, a drugi dio izložbe predstavila je ekipa s Umjetničke akademije, Jasmin Mišković, Martina Kovačević, Ena Janković, Marin Meković, Vinko Vidmar i Mario Skender Sob.
Kao i uvijek, izložba je bila popraćena partyem otvorenja kojemu je pristupilo nekoliko stotina vjernih obožavatelja Pannoniana.

Kulturni dio programa nastavljao se tijekom cijelog festivala i na lijevoj obali Drave gdje je mogla biti viđena Kiparska kolonija, B-Boying break dance, a tijekom dana je u Vegi bio organiziran program za najmlađe uz dječju radionicu, tečaj glume i predstavu Mjesečina.

Sportski dio festivala, sada pod oznakom UCI BMX Freestyle park world cup, kojega je FISE doveo prvi put u Osijek, započeo je u četvrtak 21. srpnja.
Pripreme skate parka trajale su nekoliko mjeseci, a sada je konačno zablistao svjetskim standardima pod kotačima pro BMX vozača.
S obzirom da je četvrtak bio dan za treninge i kvalifikacije, najbolji vozači iz čitavog svijeta, koji su se skupili tih dana u Osijeku, nisu odmah pokazali publici svoje najbolje trikove, držeći ih time u iščekivanju velikih finala. Usprkos tome, oduševljenja nije manjkalo, a gledatelji su ostali zadivljeni brojnim izvedbama koje nisu nikad prije imali prilike vidjeti uživo. Cijeli se dan prolijevao znoj, ali i krv od pojedinih padova koji nikoga nisu ostavili ravnodušnima. Dvostruke rotacije u raznim smjerovima povremeno uzmu svoje žrtve, ali nije to ništa na što vozači nisu navikli te su se nakon svakoga pada vraćali na BMX i ponavljali trik u još spektakularnijoj izvedbi.

Petak je uz trening i kvalifikacije donio i polufinale. Pod ljetnom sunjarom, vozači su cijeli dan ispunjavali skate park svojim vratolomijama. Atmosferu su prvo zagrijali amaterski i mlađi vozači pa bi usijani park potom preuzele djevojke na svojim BMX-ima, a potom i svjetski profesionalci. Polufinale je započelo u večernjim satima kada je sunce počelo zalaziti. Dan je imao veliku završnicu, a trikovi koji se naizgled protive zakonima fizike ostavljali su gledatelje bez daha. No to nije bilo ništa naspram onoga što nas je čekalo zadnjeg dana.
Najočekivaniji dan svakog festivala je subota. Isto vrijedi i za Pannonian Challenge. Već od jutra, djevojke su oduševljavale svojim trikovima na BMX-ima, a potom amaterski i mlađi vozači nastavili zabavljati publiku. Konačno, velika završnica, subotnja večer je pripadala profesionalcima, najvećim imenima iz svijeta BMX-a, onima koji su ovoga puta pokazali svo svoje umijeće i odradili trikove za koje nismo niti znali za postoje. Prvo mjesto je odnio Logan Martin, drugo mjesto je zauzeo favorit domaće publike, Daniel Dhers, a treće mjesto Joshua Perry. Sva su trojica još jednom pomaknuli granice Pannonian Challengea i ostavili nas u još većem iščekivanju idućega kada se nadamo da ćemo svjedočiti još ekstremnijem performansu.

Pannonian Challenge XVII, 2016. godine, završio se sa glazbenim programom u Vegi, ondje gdje je i davnih dana završavao te time podsjetio Osječane na ta nostalgična vremena. DJ Oliver, DJ Bizzo Bodega, DJ Phat Phille zabavljali su publiku u Vegi do kasnih noćnih sati, a u jutarnjim nedjeljnim satima DJ Oliver je potom zatvorio Pannonian Challenge afterpartyem u Kazamatu.

Granice se svake godine sve više pomiču, a standardi postaju sve veći.
Backflip je nekada bio trik koji je dizao publiku na noge, a danas je tek onaj kojim se započinje nastup.
Glazbeni programi sve su glasniji, publika sve brojnija, a vozači i njihovi trikovi sve bolji.

S guštom smo pratili Pannonian Challenge XVII te smo ostali u iščekivanju idućega,  što nam sve donosi Pannonian Challenge XVIII, saznat će te uskoro!

Podijeli