Ekstremni intervju: Marin Ranteš

Od svojih najmlađih dana, Marin Ranteš isprobavao je brojne sportove poput nogometa,košarke i rukometa, ali jednoga dana njegov prvi BMX preokrenuo je cijelu priču!
U svom rodnom gradu Varaždinu, ovaj junak nije imao skatepark u kojem bi isprobavao svoje početne trikove, no to ga nije spriječilo da se okuša i ispraksira u uličnim trikovima. Nakon nekog vremena, ljubav prema BMXu se toliko razvila da je Marin svaki vikend provodio u skateparku u najbližem gradu – Zagrebu.
2012. godina za njega je bila i više nego uspješna, usmjerila ga je na njegov životni put i on je postao najboljim hrvatskim BMX vozačem i od onda ne odustaje nego sve više i više napreduje!

U sljedećih nekoliko pitanja pročitajte razgovor s Marinom, saznat ćete ponešto o njegovom životnom putu, dolascima i uspjesima na Pannonianu, njegovim idolima, zgodama i nezgodama…

1. Prisjeti se svog prvog susreta s BMX-om, kako je sve počelo?
S 8 godina selim s obitelji iz Varaždinskih Toplica u Varaždin i od tada do srednje škole treniram nogomet.
Nekoliko godina nakon dolaska u Varaždin, točnije krajem 2008. godine, frendovi me odvode na veliku rampu (za koju sam u početku mislio da po njoj voze automobili) i to je bio moj prvi svjestan susret s BMX-om. Došao sam kući i nagovorio mamu da i meni kupi jedan. Prvo je to bilo više zbog druženja i igre, a onda sam upisom u srednju školu donio odluku, da se želim ozbiljnije posvetiti vožnji. Rekao sam tada mami, da želim jednog dana postati profesionalni vozač BMX, koji će voziti za Red Bull. Sada kad gledam na to, svjestan sam kako je to tada zvučalo samo kao san. Danas na moju sreću, ja taj san i živim.

2. Koliko dugo voziš? Od kad dolaziš i voziš na Pannonianu i kakvo ti je dosadašnje iskustvo?
Vozim 9 godina. Od 2011. godine, dolazim na Pannonian i od prvog puta je Pannonian nešto posebno za mene. Prvi puta sam naravno vozio u amaterima i osvojio četvrto mjesto. Što reći za Pannonian, osim da je Osijek s godinama postao moj drugi dom i da se tamo osjećam kao domaćin. Veliki sportski event, popraćen mnogim koncertima, after partijima, dobra organizacija, pozitivne vibracije.
A i posebno će mi ostati u sjećanju, jer sam na Pannonianu 2014. godine dobio Red Bull-ovu kacigu i ušao u Red Bull-ovu obitelj.

3. Jesi li imao puno padova u životu, ako jesi koji ti je najbolniji pad?
Naravno da je bilo padova, padovi su neizbježni u mom sportu. Najbolniji pad i fizički i psihički, bio je svakako kada sam ozlijedio rame. Iza dvorišta mojih djeda i baka, napravili smo foampit i rezi, kako bih mogao trenirati. Nažalost guma za rezi je bila prekratka i ja sam nezgodno pao dva puta u kratkom roku. Ne mogu opisati riječima, fizičku bol koju sam tada osjećao ali i psihičku, jer je za nekoliko dana bilo natjecanje u Poljskoj, koje sam morao odgoditi, a do Pannoniana deset dana. Fizioterapeuti u Bolnici u Varaždinskim Toplicama trudili su osposobiti me za natjecanje, ali i kad sam već stigao u Osijek nisam bio siguran hoću li moći voziti. Želja da nastupim pred domaćom publikom bila je ogromna, pa sam čak otišao u Bolnicu u Osijek gdje su mi dali blokadu u bolno rame, no ni tad se nisam osjećao spreman za vožnju. Na kraju, srce je prevagnulo i vozio sam te završio na 3. mjestu.

4. Kada bi te netko tko nije iz Osijeka upitao što je Pannonian i po čemu je poseban, što bi mu odgovorio ?
Pannonian Challenge je najveći event ekstremnog sporta u ovom dijelu Europe. Na njega dolaze najbolji roleri, skateri i bmx vozači iz cijelog svijeta. Tijekom eventa organizirani su mnogobrojni koncerti. Svima koji su željni adrenalina i dobre zabave, svakako bih preporučio da rezerviraju tih nekoliko dana u godini i da osobno dožive Pannonian.
Pannonian je poseban zbog opuštene atmosfere koje vlada tijekom cijelog natjecanja. Svi sportašu jednom kad dođu, uvijek se rado vraćaju. Prošle godine je i nanovo uređen skate park, koji je sada zasigurno jedan od najboljih u ovom dijelu Europe.

5. Zašto ne odustati nakon svih silnih padova,lomova,letova po podu i zraku ?
Iznimno sam sretan što sam vrlo rano otkrio svoju ljubav prema BMX i što mogu raditi ono što najviše volim na svijetu. Mnogi ljude prožive cijeli život i ne nađu svoj tajni izvor sreće. Pa ako je potrebno padati, lomiti se, letjeti po podu i zraku, a da to znači biti sretan, nastavit ću i dalje u nadi da ću više letjeti, a manje padati.

6. Imaš li još koji hobi uz bmx ?
Bmx mi je posao kojim se bavim, sport u koji ulažem sve svoje slobodno vrijeme, način na koji živim, moj san, ne, nemam vremena za hobije.

7. Imaš li nekog uzora/idola ?
Tijekom odrastanja imao sam naravno svoje uzore: Harry Main, Brett Banasiewicz, Mark Webb, Senad Grosić, Michael Beran, Daniel Dhers, Martin Logan…

8. Dolaziš li ove godine na Pannonian Challenge ?
Naravno da i ove godine dolazim na Pannonian. Ako još netko ne zna zašto bi i on trebao doći, najbolje je da dođe i provjeri. Adrenalina i dobre zabave ne manjka.
Vidimo se!!

Podijeli