Pannonian glazbena povijest

Sjećate li se tko nam je sve od glazbenih izvođača dolazio na Pannonian Challenge?

Podsjetit će vas naša ekipa s kratkim, ali slatkim pregledom kroz nekoliko godina.
Vraćamo se dakle u 2005. godinu, kada su naše noge, kukove, bokove punkom razdrmali Osječani: Debeli Precjednik (Fat Prezident), Gužva u 16-ercu, melodični punk bend Diverzija i emo bend Among the Thebians.
Glazbenu atmosferu upotpunili su gosti iz Splita sa svojim melo-punk melodijama Empty Wallets te punk bend iz Novog Sada, The Bayonets. Pravo iznenađenje bio je Edo Majka koji je napravio hip hop poslasticu, a kasnije dugo u noć zabavljali su nas DJ Domagoj, DJ Sly, DJ Pro i DJ Omer.

U znaku punka, također je bila i 2006. godina kada nam se ponovno vraća ekipa iz Debelog Precjednika i Gužve u 16-ercu, a osim njih stageom su palili i žarili kultni punk bend iz Rijeke PASI, osječki hc/punk bend Diverzija te punk rock bend Grupa tvog života! Veliku pozornost svojim agresivnim repanjem i provokativnim tekstovima privukao je srpski reper Ajs Nigrutin. Nije nedostajalo ni hip hopa, nastupali su 3KI Stil & Mali Dapići, a ljubitelji dance glazbe uživali su uz DJ Slya, DJ Domagoja, DJ Pipa i DJ Ahmada

Slijedi 2007. godina u kojoj se drmalo uz već svima dobro znane dj-eve DJ Pips, DJ Deeface, DJ Suky,DJ Sly, DJ Domagoj, D’Gelibters, DJ Pro&MC Popeye te DJ Bratski. Ponovno nastupaju naši Debeli Precjednici, 3KI Stil & Mali Dapići, a atmosferu podiže hip hop trojac iz Beograda Bad Copy! Uz njih, ekipa s Pannoniana uživala je u repanju Kandžije te Yule-Human Beatboxa.

„Ništa mi neće 2008. pokvarit“ – ova godina ostaje u dalmatinskom štihu TBF-ovaca koji su stvorili ugodnu atmosferu i proširili pozitivnu energiju na legose i legice. Posjetili su nas gosti iz Srbije, DovlamanZoombul, Disciplina Kitchme, ekipa iz Slovenije, In-sane, K4 te kultni zagrebački DJ Frajman. Pannonian Challenge ne bi bio to što je bez Debelog Precjednika koji su hardcore punkom ponovno osvojili stage, već tradicionalno. Dance, techno, electro beatovi uvijek su dobrodošli pa su te godine miksali DJ Pips, DJ Borka – Code, Big Mama, DJ Sly, DJ Marko Felinger..

Melodični hardcore, punk rock, skate punk bend iz Amerike, A Wilhelm Scream dolazi 2009. godine na Pannonian i u Vegi podiže adrenalin na drugu dimenziju. Bosanskohercegovački glazbeni sastav Dubioza kolektiv, osvaja publiku s raznolikim pjesmama i zanimljivom mješavinom žanrovima kao što su rap rock, ska, dub, alternativni rock, funk rock i reggae. Ponovno nam se vraćaju DJ Omke, Diverzija, Big Mamma Sessions iz Osijeka koji drže budnima i one najumornije do ranih jutarnjih sati! Uz njih nastupali su DJ Sly i Sheepatz iz Osijeka, riječki renesansni glazbenik Boo Dale, popay & kingston iz Slavonskog Broda, Diyala iz Varaždina te naši reperi i hip-hoperi Kandžija i Gole žene. Cijelu priču razdrmali su, a tko drugi nego – Debeli Precjednik!

2010. godina obilježila je Pannonian Challenge mnoštvom glazbenika, umjetnika i Dj-eva. Ekipa koja nastupa, većinom je iz Osijeka, a neki od najpoznatijih su Donjograđani Praxitensi, koji su nakon te godine napustili glazbenu scenu. Krankšvester, Kandžija i Gole Žene, Kema D’Gelipter, Paavle, S-kapada, Sheepatz te DJ Pips– osječka ekipa koja je stvarala atmosferu u Vegi prije sedam godina. Uz njih nastupali su gosti poput, DJ A Skitzo Stylin iz Sarajeva, DJ Dirty Hairy iz Londona, Marčelo & Filter Crew iz Beograda, Frenkie & Montirani Proces iz Tuzle, Furr & Hazendonk iz Rotterdama te ekipa iz Rijeke, One Piece Puzzle.

2011. i 2012. godina – godina povratnika. Vraćaju nam se Debeli Precjednik, Kandžija i Gole žene, DJ Omke, Edo Majka, A Wilhelm Scream i po prvi put stiže srpski glazbeni sastav S.A.R.S., koji će otvoriti ovogodišnji Pannonian. Uz njih nastupali su gosti iz regije, Eddy Ramich, Les, General Woo, Fisto, In Ruff, Kymera, Gentelman, Ringišpil, Overflow, Emkej, Kal. The Toasters ekipa dolazi iz Amerike i pali stage sa ska, rock vibracijama.

Vegu su 2013. godine obilježili dinamični, ritmični domaći bendovi. Kandžija i Gole žene, Krankšvester, Debeli Precjednik, Pullover bend, Grupa tvog života. Gosti nam opet dolaze s razno raznih strana, tako i Atheist rap iz Novog Sada puni dvorište Vege punk rock atmosferom. Duh punka nastavlja širiti ekipa iz Zagreba, Mašinko te cijelu priču upotpunjuju dalmoši iz TBFa. Naravno da smo zaplesali uz dance glazbu DJ Omera, DJ Olivera, DJ Pipsa, Pryus & Kruegera, Rahmanee, Iskaz..

Sve je to rock ‘n’ roll – na 15. Pannonian dolazi alternativni rock, garage/indie rock sastav iz Beograda – Repetitor! 2014. godina također bilježi pregršt gostiju, naime nastupao je splitski hip hop kolektiv Kiša metaka, Prti Bee Gee i Bvana iz Lagune, All That Bass iz Beograda, DJ Deekline iz Velike Britanije, Chew The Fat iz Zagreba, Roots In Session iz Slovenije te Koffin Kats iz Amerike! Punk delirij nastavlja se uz kog drugog nego našeg Debelog Precjednika.

2015. godina prošla je u duhu Dj-eva i dance, techno, electro ritmova uz DJ Omera, DJ Umba, DJ Sly, DJ Ascallona, DJ Eddy Ramicha, Vanillaz te poznatog Kirila Dzajkovskog i TK Wonder & MC Wasp. Stage Pannoniana te godine nije ostao prazan, publika nije bila bez piva – bolje rečeno Hladnog Piva, koji su punk rock atmosferu podigli iznad razine i naravno uz njih ni Debeli Precjednik nije zaobišao stage.

Prošla godina ostala je zapamćena po najpoznatijim disko hitovima, a za onu poznatu : „Disko muzika ne poznaje granice, disko muzika za sve generacije“ zaslužni su Dj Omer, Dj Umbo, Modestep, Dj Kula, DJ Bizzo Bodega & DJ Phat Phillie – koji će nas protresti i ove godine. Hip hop, house, techno poslasticu donosi sastav Naša stvar, a uz njih prošlogodišnji Pannonian posjetili su Mašinko, Joke, Rahmanee i Jazzy Rossco.
Neki od izvođača koji će nas zabavljati ove godine već su objavljeni, a ostatak tek dolazi…
Zato keep in touch!

Podijeli