Top 5 najčešćih trikova na Pannonian Challengeu!

Već je uobičajeno da svaki Pannonian pomiče granice ekstremnog sporta te publici donosi mnoštvo novih trikova. Originalnost vozača, njihova hrabrost i vještina je ono što ih smješta na vrh. Tijekom proteklih 17 godina svjedočili smo ogromnom pomaku standarda trikova. Nekoć je backflip bio apsolutni vrhunac onoga što smo mogli vidjeti u skate parku, a sada je to trik kojim se tek otvara nastup.
Donosimo vam 5 top najčešćih trikova Pannoniana!

INLINE
1. Na inlineu smo mogli vidjeti dečke i djevojke na rolama kako izvode fishbrain, odnosno grind po railu duž jedne role, a drugu nogu pritom uglavnom drže rukom.

2. Česti je i misty flip, odnosno kombinacija salta unaprijed, a katkada i unatrag, kombiniranog s okretom od 540°. Misty flip možemo vidjeti uglavnom na jumpovima i vozači ga često odrade u takvoj brzini da ne stignemo niti izbrojati sve te rotacije.

3. Vodoravne rotacije su također vrlo zahtjevne, stoga je jako cijenjen okret na jumpu za dva i pol kruga, odnosno 900°. Jumpu tada pristupaju vozeći naprijed, a prilikom slijetanja doskaču unazad što zahtjeva jako dobar osjećaj za ravnotežu. Trik još u slengu zovu devetkom ili ‘niner‘.

4. Vozači su nas posebno znali iznenaditi trikom backflip 180 liu kang grab. To je kombinacija nekolicine trikova, backflip uz okret oko vlastite osi za 180°, prilikom kojega roler jednu nogu ispruži, a drugu privuče k sebi i uhvati je rukom.

5. Jedan od kompleksnijih naziva ima i grind true spin savanah, koji ustvari označava unakrsni položaj nogu prilikom doskoka na rail ili na zid kojemu je roler okrenut leđima, te potom grindanje po njemu.SKATE
1. Skateri nas ne ostavljaju nimalo manje bez daha. Tijekom godina su nas oduševljavali backside- lipslideom, odnosno trikom u kojemu se leđima prilazi šipki, potom je preskaču zadnjom osovinom i klize njome sredinom skatea dok su leđima okrenuti prema smjeru u kojemu klize.

2. Ako Vam to nije dovoljno, 2360 flip, jedan od najčešćih ali nevjerojatnih trikova koji se izvode na skateu, je trik u kojemu se daska vrti u 360° u lijevu ili desnu stranu, ovisno o položaju novu, te pravi još jednu rotaciju oko svoje osi.

3. Melon grab koristi mnogo skatera jer je vizualno atraktivan trik. Zadnja noga bude savijena, a prednja skroz ispružena, pa se dobiva dojam da skater leži u zraku. Rukom se hvate sredina daske, uglavnom između nogu tako da ruka hvata dasku sa strane leđa.

4. Kickflip mnogi znaju iz video igara. To je jedan od najosnovnijih flip trikova na skateu gdje se daska vrti pod nogama oko svoje osi.

5. Manual ili nosemanual je držanje ravnoteže na zadnjim ili na prednjim kotačima skatea gdje do izražaja dolazi osjećaj za balans.
BMX
1. MX dio Pannoniana Challengea je donosi najveće jumpove, najveće trikove, ali i najveće padove. Od prije nekoliko godina dogodio se prvi Cash Roll na Pannonianu. Nikad nije bilo trika o kojem se više raspravljalo. Koliko flipova u koliko različitih ravnina on zapravo obuhvaća? Na sredini trika vozač izgleda kao da je naglo promijenio smjer rotacije. Ako zamislite kombinaciju 180°+ flair, nećete pogriješiti. Naime, pri samom izbačaju iz jumpa, vozač se počne okretati za horizontalnih 180° a potom se naginje unazad i vuče BMX u backhlip. Budući da još ima momentum od početnog okretaja za 180° iz backflipa ga samo dovrši kako bi doskočio pozicioniran u istom smjeru iz kojega je i iskočio iz jumpa.

2. Backflip double tailwhip je jedan trik koji nas je sve iznenadio prije više godine. Kako mu i samo ime govori, radi se o kombinaciji backflipa tijekom kojega vozač dvaput rotira BMX oko kormana te se ponovno postavlja nazad na pedale prije nego doskoči.

3. Isto tako i 900° double barspin zvuči poprilično objašnjivo iz samoga imena. Vozač se okrene s BMX-om za dva i pol kruga tijekom kojih dvaput zarotira korman oko svoje osi. Naravno, doskače unazad te potom slajdanjem izvlači BMX i pozicionira ga unaprijed.

4. Jedan od zahtjevnijih trikova koje smo imali prilike vidjeti na Pannonianu je i Cork 720 double barspin. Radi se i rotaciji za 720° ali netom prije izbacivanja iz jumpa, vozač se naginje nazad tako da BMX pozicionira što okomitije, a potom ga dvaput rotira oko njegove vertikalne osi. Na Pannonianu smo mogli vidjeti taj trik kombiniran s double barspinom, odnosno s dodatnom dvostrukom rotacijom kormana oko svoje osi.

5. Već je godinama na Pannonianu popularan i flair, ali doveden je do maksimuma kada je kombiniran sa tailwhipom. Bio je to flair downside tailwhip, odnosno kombinacija backflipa i rotacije za 180° zajedno s rotacijom BMX-a oko kormana.Ove godine ne očekujemo da će trikovi biti imalo manje spektakularni. Ustvari, nadamo se da će se nastaviti tradicionalno pomjeranje granica i da će trikovi biti još nevjerojatniji i ostaviti nas i još većem oduševljenju dok euforično navijamo s tribina!

Podijeli