B-BOYING natjecanje i Graffiti Jam

Dokaz kako osječka hip-hop scena djeluje jače no ikad.

Devetnaestu godinu za redom Osijek će na nekoliko dana postati regionalno središte urbane kulture, jer će sada već globalno poznati festival Pannonian Challenge brojnim posjetiteljima još jednom predstaviti najbolje od ekstremnog sporta, dok će ekstremno dobra zabava biti upotpunjena bogatim kulturno-umjetničkim sadržajem, kao i raznovrsnim glazbenim programom. Naime, od 30. svibnja do 2. lipnja sve ljubitelje urbane kulture očekuju adrenalinska natjecanja, umjetničke izložbe i odlični koncerti, koji će uz obalu rijeke Drave napraviti savršen uvod u nadolazeće, nezaboravno ljeto 2018.

BMX, INLINE i SKATE tako će vladati u jednom od najboljih skate parkova u Europi, dok će velika imena regionalne glazbene scene u večernjim satima tresti dvorište kluba Vega u staroj gradskoj jezgri – prekrasnoj osječkoj Tvrđi. No, niti popratni sadržaj neće biti ništa manje spektakularan, pa će cjelokupan festival započeti upravo u umjetničkom tonu, i to zajedničkom izložbom „ekstremnih fotografa“ – Marjana Radovića, Slavena Janđela i jednog od osnivača Pannonian Challengea, sveprisutnog Samira Kurtagića. Ova izložba 30. svibnja u Galeriji Kazamat poslužit će kao podloga partyja otvorenja samog festivala, dok će impresivni pokreti ekstremnih sportaša, uhvaćeni na fotografijama trojice umjetnika, narednih dana u punom smislu oživjeti u osječkom skate parku, na sveopće oduševljenje.

Iako je 31. svibnja ponajviše rezerviran za SKATE natjecanje, kako profesionalaca, tako i amatera, toga će dana svoju raskoš pokazati i odlična hip-hop scena, koja će popularnim break dance, odnosno B-BOYING natjecanjem do kraja oduzeti dah svim prisutnima. Naime, svoj dolazak na Pannonian Challenge su već potvrdili brojni regionalni plesači, pa tako iz Slovenije dolaze Vision i Tamala, Goofy iz Novog Sada, Loosefit iz Pečuha, Dave da Rave iz Beča, Entoni iz Zagreba i lokalne, osječke uzdanice – Nito i 2nd Blind. Njihove akrobatske, pa čak i gimnastičke trikove izvedene u zaraznom ritmu hip-hopa, ocjenjivati će uvaženi međunarodni suci – Leski, Lex i Can I Rok, koji će naposljetku odlučiti i kako će biti podijeljen nemali nagradni fond od 450 eura.

Ulogu Pannonian Challengea u razvoju cjelokupne lokalne urbane kulture i hip-hop scene, objasnio je Armando El-Hag Hassan, predsjednik udruge Hip-hop Osijek i jedan od organizatora „Original Skillz Jama“, break dance natjecanja koje će se održati upravo 31. svibnja.

– Posljednjih pet godina smo s cijelom pričom vrhunskog natjecanja ekstremnog sporta uspjeli uskladiti i naše prioritete, pa tako mnogi posjetitelji Pannonian Challengea u sklopu „Original Skillz Jama“ mogu vidjeti i najbolje plesače B-BOYINGA, Lockinga, Poppinga i Hip-hop Dancea iz cijele regije. Na tom natjecanju, uz naravno ples, tako budu zastupljeni i DJ-ing, MC-ing te Graffiti Art, pa nam često dolaze zainteresirana djeca, zbog kojih naposljetku u našoj udruzi i provodimo brojne radionice i događanja tijekom cijele godine- ukazuje Armando, ističući kako Pannonian Challenge izravno pomaže u odgoju novih generacija hip-hop entuzijasta. „Hip-hop je jednostavno stil života“ zaključuje Armando, prisjećajući se početaka Pannonian Challengea, kada je jedne godine na staroj lokaciji skate parka u sklopu Srednjoškolskog igrališta usred B-BOYING natjecanja iznenada nestalo struje, ali je show uz improvizaciju organizatora nastavljen, pa je i publika nastavila još energičnije navijati. Cjelokupan show je tako zbilja daleko dogurao, pa se B-BOYING natjecanje na 19. Pannonian Challengeu nikako ne smije propustiti, jer će osječka hip-hop scena naposljetku i zaokružiti cijelu priču, kada će posljednjeg dana festivala, 2. lipnja, održati i „Graffiti Jam“ na kojemu će najbolji umjetnici sa šarenim sprejevima upotpuniti dugoiščekivano BMX freestyle natjecanje.

Podijeli