Najveća imena ekstremnog sporta

Najveća svjetska imena ekstremnog sporta i ove godine dolaze u osječki skate park!

19. Pannonian Challenge će s bogatim nagradama najboljim BMX vozačima omogućiti i savršeno zagrijavanje za nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Istočna Hrvatska već gotovo dva desetljeća glasi za pravo europsko središte ekstremnog sporta, a za sve je zaslužan festival Pannonian Challenge, koji uz adrenalinske trikove najboljih svjetskih BMX, INLINE i SKATE vozača, nudi i odličan popratni sadržaj urbane kulture. Svake godine u osječki skate park tako navraća preko 300 vrhunskih ekstremnih sportaša, čije vratolomije u trodnevnom spektaklu dolazi pogledati preko 20 tisuća oduševljenih posjetitelja iz cijele regije. No, iako su mnogi već navikli na prava ljetna izdanja Pannonian Challengea, nešto raniji termin održavanja ovogodišnjeg natjecanja će se zasigurno bolje uklopiti u planove svih ljubitelja ekstremnog sporta – neovisno o godišnjim odmorima, akademskim obavezama, paklenim vrućinama i nesnosnim komarcima. Naime, od 30. svibnja do 2. lipnja, ekstremna će zabava stanovati na lijevoj obali rijeke Drave, gdje dolaze najbolji sportaši iz SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Venezuele, Francuske, Slovenije i cijele regije.

Jedan od najbolje opremljenih skate parkova u Europi uz već tradicionalno bogati ukupni nagradni fond od 13 tisuća eura, tako je i ove godine privukao najbolje ekstremne sportaše, koji s nestrpljenjem čekaju ponovni susret s energičnom osječkom publikom. Stoga su svoj dolazak na 19. Pannonian Challenge potvrdili doista najbolji BMX vozači, koje predvodi prošlogodišnji FISE-ov svjetski prvak Daniel Dhers, a suprotstavit će mu se miljenik osječke publike, mladi Varaždinac Marin Ranteš, kao i odlični Kostya Andreev, Irek Rizaev, Jack Clark, Michael Berran i mnogi drugi. Njima će impresivne trikove ocjenjivati ugledni međunarodni suci – Bart de Jong, Hank Cleworth i Luka Kovič, koji će naposljetku odlučiti i kako će biti raspodijeljen nagradni fond od 8 tisuća eura. Što se tiče popularnih „rolera“, u Osijek ponovno, između ostalih, dolaze Roman Abrate, Stephane Alfano, Joe Atkinson, Daniel Losty i Jacob Juul Petersen, kojima će suditi Igor Sloković, Emanuel Radak i Viktor Kondrat. INLINE sportaši će se tako boriti za nagradni fond od 3 tisuće eura, dok mnoge SKATE vozače, predvođene Antoniom Pekovićem i Timotejom Lampe Ignjićem, očekuje nagradni fond od tisuću tristo eura.

Dakle, spektakl je ponovno zajamčen, a svi posjetitelji osječkog skate parka će još jednom moći vidjeti do kakve je, svjetske, razine izrastao festival Pannonian Challenge u posljednjih 19 godina. Nadišao je tako običnu lokalnu priču, a od ove će godine pokazati svoj poptuni potencijal za dodatni razvoj ekstremnog sporta, koji će u Tokiju 2020. godine na velika vrata ući i na Olimpijske igre. Naime, nakon odličnog debija BMX race discipline u Pekingu 2008., Međunarodni olimpijski odbor je sredinom prošle godine napokon prepoznao i atraktivnost BMX freestylea i SKATEA, naposljetku ih službeno uvrstivši na listu olimpijskih sportova. Olimpijske igre mladih, koje se u listopadu ove godina održavaju u Buenos Airesu, tako će poslužiti kao savršen test spremnosti za BMX freestyle, a upravo će na tom natjecanju kao jedan od sudaca sudjelovati i najpoznatiji osječki BMX vozač – Igor Vukadinović, poznatiji kao Poki.

– Vjerujem da će BMX freestyle biti prava senzacija na nadolazećim Olimpijskim igrama u Tokiju, jer će u taj ustaljeni format natjecanja donijeti nešto novo, atraktivno i začinjeno dozom adrenalina, kako za natjecatelje, tako i za publiku. Ova priča će se zasigurno pozitivno odraziti i na Pannonian Challenge, jer će se kvaliteta cijelog natjecanja od sada dodatno povećati, a potencijalni olimpijci će u Osijek dolaziti u potrazi za nadmetanjem, ali i treningom u jednom od najboljih skate parkova u Europi – objašnjava Poki, ističući kako će u cijeloj priči najviše profitirati upravo najmlađi zaljubljenici u ekstremni sport, jer već sada u Osijeku imaju izgrađenu infrastrukturu i odlične uvjete za postati vrhunskim sportašima. O tome dovoljno govori i činjenica da je Mađarski BMX odbor već odabrao osječki skate park kao trening kamp dvadesetak svojih vozača koji će se pokušati kvalificirati na Olimpijske igre 2020. godine.

Poki je potvrdio da će i format cijelog natjecanja u Tokiju biti nalik Pannonian Challengeu, jer će uvaženi, međunarodni suci vozače ocjenjivati prema težini, visini i brzini izvođenja trikova, dok će o konačnom rezultatu ovisiti način korištenja skate parka, te preciznost vožnje i ukupni, „estetski“ dojam. Trenutno se jedina razlika očituje u broju natjecatelja, jer će u Tokiju sudjelovati samo 9 vozača u muškoj i 9 vozačica u ženskoj konkurenciji, ali će te brojke zasigurno porasti na sljedećim Olimpijskim igrama, upravo zbog popularnosti ovog zabavnog, ali zahtjevnog ekstremnog sporta, kao i sve većeg broja prijavljenih profesionalnih vozača diljem svijeta. Naredna izdanja Pannonian Challenge će tako poslužiti kao savršena najava svega što nas očekuje na Olimpijskim igrama, stoga samo preostaje doći u Osijek, uživati u impresivnim trikovima koji oduzimaju dah te podržati najveću hrvatsku uzdanicu – Marina Ranteša, pred kojim je velika budućnost i mogući plasman među odabranu ekipu u Tokiju.

Podijeli