Udruga Pannonian dobila još jedno priznanje za razvoj volonterskog programa

Volonterski centar Osijek prepoznao važnost Pannonian Challengea, koji svake godine ulaže u mlade, educira ih i pomaže u pronalasku posla.

Povodom Međunarodnog dana volontera, kojega već tradicionalno obilježava Volonterski centar Osijek, u srijedu (5.prosinca) dodijeljene su važne nagrade i priznanja, koje predstavljaju najbolju potvrdu za primjere dobre prakse na lokalnoj razini. Među dobitnicima ponovno se pronašla i Udruga Pannonian, koja je za svoj dugogodišnji angažman zavrijedila još jedno priznanje za razvoj volonterskog programa prepoznatljivoga u cijeloj regiji.

Naime, udruga je zaslužna za Pannonian Challenge, najveći festival ekstremnog sporta u ovom dijelu Europe koji sljedeće godine slavi 20. rođendan, a koji od samih profesionalnih početaka u svoje organizacijske procese uključuje mlade volontere. Svake godine Udruga Pannonian tako od gotovo 300 prijava mora izabrati stotinjak najperspektivnijih, kojima zauzvrat nudi edukaciju, dugoročno ulaganje te naposljetku pomoć u pronalasku posla. U to se najbolje uvjerila Stefani Šešum, voditeljica projekata u Udruzi Pannonian, koja je posljednjih nekoliko godina bila koordinatorica volontera najpoznatijeg osječkog festivala.

– Pannonian Challenge je prvi puta u svoj rad uključio volontere 2010. godine, a od tada u njemu postojim i ja. Prvih nekoliko godina sam u volontiranju vidjela priliku za učenje i stvaranje novih prijateljstava, a uskoro je moje zalaganje prepoznato, pa sam imenovana i koordinatoricom volontera na samom festivalu. Dakle, sama činjenica da se u samo nekoliko godina može značajno napredovati, dokazuje da udruga pruža priliku mladima, afirmirajući njihovu marljivost i omogućavajući im znanja koja mogu primjenjivati u daljnjem životu – ukazuje Stefani Šešum, naglašavajući kako su njihovi volonteri, od milja zvani VolonterOSi, najzaslužniji za uspješnost samog Pannonian Challengea, što najbolje potvrđuje i novo priznanje Volonterskog centra Osijek.
Dakle, dobra koordinacija volonterima neophodna za pravilno funkcioniranje festivala, za što je i ove godine zadužena mlada Mateja Drulak.

– Kako Pannonian Challenge raste, tako rastu i obaveze oko kojih nam pomažu volonteri, od održavanja skate parka na lijevoj obali Drave, do doprinosa na glazbenim koncertima u Vegi. Stoga je naš glavni cilj omogućiti volonterima što više različitih iskustava i na taj način potaknuti njihov osobni rast i napredak, a uz zabavu i druženje zahvaliti im se na svemu što čine za ovaj događaj – objašnjava koordinatorica Mateja Drulak, napominjući i veliku ulogu sponzora, poput Zagrebačke banke, Tratinčice, Mesnica Ravlić, Čipi-čipsa i brojnih drugih, koji volonterima osiguravaju hranu, piće, nagrade i poklon pakete, pridonoseći stvaranju nezaboravnog doživljaja.

Naposljetku, treba podsjetiti i na zanimljive statističke podatke koji se vežu uz volontere Udruge Pannonian, a koji najbolje dočaravaju kvalitetu njihova volonterskog programa. Naime, na posljednjem Pannonian Challengeu, devetnaestom po redu, koji se održao sredinom ove godine, sudjelovalo je čak 100 mladih volontera, koji su zajedničkim snagama odradili 3 350 volonterskih sati. Riječ je o mladim osobama, većinom između 16 i 19 godina starosti, koji su svojim angažmanom na festivalu pokazali odgovornost i zrelost, nesebično poboljšavajući kvalitetu života u gradu Osijeku. Udruga Pannonian će stoga nastaviti dodatno razvijati volonterski program, kako bi mlade potaknuli na značajniji angažman u zajednici i pripremili ih za život.

Iskustva volontera na prvom mjestu

„Prije dvije godine sam se susrela prvi put s volontiranjem na Pannonian Challengeu, prošle godine sam ponovila volonterstvo i oduševljena sam eventom, ljudima, i vibrom koja je u Osijeku tih dana. Jako mi je drago sto je Pannonian Challenge dio Osijeka jer podiže atmosferu u ovim tužnim i tmurnim godinama. Tijekom volontiranja , stekla sam razna iskustva i upoznala razne ljude koji su mi upotpunili život i želim ponovo bit dio PC-a, kako bih stekla nove prijatelje i razvila svoje komunikacijske vještine i stekla neko novo znanje.“ – Lucija Ravlić

„U potrazi sam za novim iskustvima koji će mi pomoći u daljnjim aktivnostima. Želim unaprijediti neke osobine kao što su komunikativnost, timski rad i otvorenost. Želim pridonijeti ovom događaju koji već godinama pratim te sam ove godine odlučila kako i sama želim biti dio njega. Volim ekstremne sportove te želim naučiti nešto više o njima. Također, smatram kako posjedujem neke od osobina koje su potrebne za volontiranje kao npr. prilagodljivist i dobra volja te motivacija.“ – Dorotea Živalj

„Navršio sam 15 godina i sada i ja kao i moj brat mogu volontirati, a gledajući njega kako par godina za redom kod vas volontira i zadovoljan je želim i sam iskusiti čari Panoniana kao volonter a ne samo kao posjetitelj.“ – Tin Jakovljević


Dragi volonteri,

gledajući društvo oko nas, koje u poslijednje vrijeme zaboravlja na osnovne ljudske vrijednosti, često se zapitamo zašto nam nedostaje više društvenog angažmana.
Volontiranje nije samo dobrovoljan rad, volontiranje je ulaganje u sebe, u zajednicu i ljude koji žive u njoj.
Vi ste svojim neprocjenjivim angažmanom dokazali kako je donacija vašeg vremena i napora dana iz srca. Ljudi koji su postali volonteri imaju bogatiji, sretniji i zadovoljniji život od onih koji nikada nisu iskusili dobrovoljni rad.

Mi vam na tome zahvaljujemo i čestitamo!

Sretan vam Međunarodni dan volontera!

Od srca, vaš Pannonian tim.

Podijeli