Grafiti će još jednom dati boju ekstremnom sportu na lijevoj obali Drave

Bogat popratni sadržaj urbane kulture, koji je godinama obogaćivao program festivala Pannonian Challenge, održao se čak i u ovim izazovnim vremenima, a sve zahvaljujući umjetnosti koja jednostavno asocira na ekstremni sport. Naravno, riječ je o graffitima, čiji autori, baš poput vozača BMX-a, skatea, rola ili romobila, moraju osloboditi kreativnost i slobodnim stilom dočarati nešto ranije zacrtano u glavi. Stoga će umjesto uobičajenog Graffiti Jama ove godine fokus biti na učenju oslobađanja te kreativnosti uz pomoć šarenih sprejeva, i to pod mentorstvom jednog od glavnih predstavnika suvremene graffiti scene u Hrvatskoj, kojega svi znaju pod pseudonimom CHEZ 186. O čemu se točno radi, objasnio je Armando El-Hag Hassan, predsjednik Udruge Hip-Hop Osijek, koji je i inače bio inicijator brojnih aktivnosti koje su se održavale pokraj skate parka na lijevoj obali Drave.

– Original Skillz Hip-Hop Jam je već godinama dio Pannonian Challenge i predstavlja savršeni spoj ekstremnog sporta, ekstremnog plesa B-Boyinga (Break Dancea) i graffiti umjetnosti. Međutim, ove godine smo se ipak morali prilagoditi trenutnoj situaciji, stoga smo u suradnji s Becksom odlučili napraviti jednu manju verziju našeg eventa i čitav fokus prebaciti na Graffiti radionicu, koja je namijenjena mladima koji do sada imaju iskustva s crtanjem graffita i žele se usavršiti, ali su svakako dobrodošli i početnici koji žele naučiti nešto novo i pritom se zabaviti – govori predsjednik Udruge Hip-Hop Osijek, koja redovno u suradnji s Gradom Osijekom i srodnim udrugama organizira edukativne radionice na temu graffiti umjetnosti, hip-hop plesa i glazbe.

CHEZ 186 će tako trećeg dana festivala (14. kolovoza), baš kada parkom budu plovili neustrašivi skateri, održati radionicu koja će biti bazirana na edukaciji u svakom pogledu. “Želimo proširiti interes za urbanom i kreativnom hip-hop kulturom među mladima, stoga će polaznici ove radionice imati jedinstvenu priliku učiti od ponajboljeg uličnog umjetnika s ovih prostora. Pokraj toga, fokus ćemo staviti i na edukaciju mladih i borbu protiv vandalizma, kako se trend remećenja slike grada ne bi nastavio, a kako bi prostori predviđeni za graffite bili još impresivnije uređeni”, napominje Armando, dodajući kako će svi sudionici radionice imati rukavice i maske, pošto je to uobičajena zaštitna oprema prilikom crtanja grafita, a u ovom trenutku se ujedno poklapa i sa svim mjerama epidemiološke zaštite.

Special Image

Podijeli