Poki: Ekstremni sport će ponovno prodisati na 21. Pannonian Challengeu

Igor Vukadinović – Poki, sada već legendarni osječki BMX vozač, koji je ove godine u ulozi suca na premijeri BMX Freestyle discipline trebao nastupiti i na Olimpijskim igrama u Tokiju, otkrio nam je u kratkom intervjuu kako je koronakriza pogodila ekstremni sport i što svi vozači kažu na održavanje 21. Pannonian Challenge u nekadašnjem, dobro poznatom terminu.

Kako se ekstremni sportaši osjećaju zbog ove situacije s pandemijom koronavirusa i kako podnose sva ograničenja za treninge i natjecanja? Što naš Marin Ranteš kaže na to sve?

Nažalost ova godina nije sjajno krenula zbog koronavirusa, sve nas je to jako pogodilo budući da je većina natjecanja otkazana do daljnjeg. Naravno da su svi – vozači, suci i treneri očajni zbog takve situacije, jer se od sredine ožujka nije niti jedno natjecanje održalo.
Što se tiče Marina Ranteša, on je iskoristio situaciju kao i mnogi drugi PRO rideri diljem svijeta da se fokusira na trening. Marin je trenirao u SAD-u kod kolege i prijatelja, poznatog BMX Freestyle vozača – Daniela Dhersa, i vjerujem da nije mogao na boljem mjestu “zapeti” u koroni. Ondje je imao savršene uvjete za vožnju, kao i za učenje i smišljanje novih trikova…

Kakva je situacija s natjecanjima u BMX Freestyleu? Hoće li se neka natjecanja održati prije ili poslije Pannoniana – ili su sva većinom otkazana?

Situacija je loša, stanka je bila velika i svi s nestrpljenjem čekamo natjecanja. Naime, 21. Pannonain Challenge će biti prvo veliko natjecanje od kada se korona pojavila i velika je čast biti među onima koji će nastaviti po planu i u skladu s mjerama epidemiološke zaštite.
Vjerujem da će se poslije Pannoniana stvari održavati normalnije i nadam se da će biti još natjecanja ove godine.

Kako je među vozačima odjeknula vijest da će se 21. Pannonian Challenge ipak održati te da će biti i Challenge Toura 2020?

Kada smo krenuli kontaktirati sportaše u vezi Pannoniana, svi europski vozači su bili oduševljeni zato što i dalje idemo s planom i programom, jako su nas nahvalili i s oduševljenjem pristali u kolovozu doći u Osijek. Jednako je bilo i s Challenge Tourom, jer su svi jedva čekali da se scena opet pokrene, stoga još i danas dobivamo pozitivne komentare sa svih strana, naročito od mnoštva domaćih vozača koji su presretni što se Challenge Tour održao i ove godine.

Kako je vijest o otkazivanju, odnosno odgodi Olimpijskih igara dočekana u BMX Freestyle zajednici koja je u Tokiju trebala imati svoju veliku premijeru?

Nažalost, pandemija koronavirusa nas je pogodila u godini u kojoj su se trebale održati Olimpijske igre, tako da je sve kompletno prebačeno za sljedeću godinu, a stvari ostaju iste, barem prema dosadašnjim informacijama i uputama koje smo dobili od Međunarodnog olimpijskog odbora. Možda se u tome svemu može pronaći i nešto pozitivno, jer vjerujem da su Japanci ovako dobili vremena da naprave još veći spektakl i još bolje pripreme scenu za prvi, povijesni nastup BMX Freestylea na Olimpijskim Igrama.

Special Image

S druge strane, vozači su otkazivanjem igara također dobili vremena da se fokusiraju na trening i nove trikove koje će prikazati u Tokiju 2021. Svi smo nekako nestrpljivo čekali velike Olimpijske igre i nikome ovo nije dobro došlo, ali sretni smo što će ekstremni sport ponovno prodisati na 21. Pannonian Challengeu, ipak dokazujući da ne moramo čekati sljedeću godinu da bi zajedno uživali u najboljem od ekstremnog sporta na lijevoj obali Drave.

Podijeli