Poki – od Pannonian Challengea do Olimpijskih igara

“Nekako je sve stalo kad smo saznali da se Olimpijske igre ipak neće održati 2020. godine – to je zapravo bila točka u kojoj smo shvatili da te sezone možda uopće neće biti nikakvih BMX Freestyle natjecanja, ali srećom 21. Pannonian Challenge je spasio stvar.” Tako svoju priču “od Osijeka do Tokija” počinje Igor Vukadinović, u svijetu ekstremnog sporta poznatiji kao Poki. On je zaljubljenik u adrenalin koji je svoj put na BMX-u započeo upravo na poznatom osječkom festivalu Pannonian Challengeu, a danas na Olimpijskim igrama sudjeluje kao sudac u BMX Freestyle disciplini. Iako je još prošle godine sudjelovao na pripremnim aktivnostima u Tokiju, ovoga puta uistinu ispisuje povijest – jer je prvo u travnju još jednom osječku ekspediciju poveo u Japan, a dok već sada ocjenjuje trikove 9 najboljih vozačica i vozača na najvećoj svjetskoj sceni, sve će zaokružiti u svom rodnom Osijeku, od 11. do 15. kolovoza, na 22. Pannonian Challengeu. Kako je izgledao njegov put u vrijeme pandemije i zašto je uopće sjeo na BMX prije 16 godina, pročitajte u nastavku.

Unatoč svemu – sadržajna 2021.

– Kobne 2020. sam trebao suditi na raznim natjecanjima, poput Svjetskog prvenstva u Kini, na FISE stopovima diljem svijeta, Njemačko i Austrijsko prvenstvo u BMX-u, pa na kraju i Olimpijske igre. Međutim, ništa od tog se nije održalo, osim Pannonian Challengea, koji je unatoč cijeloj situaciji u Osijek još jednom dovukao kremu ekstremnog sporta. No, srećom, 2021. počinje poprilično veselo, jer me FISE (Međunarodni festival ekstremnih sportova) poziva da pomognem u izgradnji skate parka u Serignanu, u francuskom gradiću na Azurnoj obali, a potom s ekipom odlazim graditi i skate park u blizini Venecije. Tada se počelo šuškati da ćemo raditi i olimpijski skate park, ali još nije bilo sigurno da će se Igre održati – priča Poki, koji je naposljetku, na sveopće oduševljenje, još jednom dobio poziv u Tokio, u kojemu dijeli pravdu u dvodnevnom, premijernom natjecanju BMX Freestylea.

Special Image

Njegova vrijedna ekipa, koju čine još 4 osječka stručnjaka – Zdenko Liška, Marko Karalić, Edvard Peroli i Adrian Javor, sudjelovala je u 11 dana kreativne izgradnje olimpijskog skate parka. Prvih 6 dana su postavljali konstrukcije i sprave, a onda 5 dana prebojavali skate park te vršili finalno podešavanje sprava – na kojima danas voze najbolji svjetski vozači.

Special Image

Velika očekivanja u sudačkoj petorci

– Presretan sam i počašćen što sam dio sudačke petorke na najvećoj sportskoj sceni. Organizatori su se odlučili za format natjecanja od samo 9 najboljih sportaša, dok u Parizu 2024. već možemo očekivati 12 ili 14 BMX vozača. S druge strane, među 5 sudaca, nalazi se jedan glavni sudac, koji kontrolira i potvrđuje naše bodovanje, pa iako za odluku imamo otprilike pola minute između dvije vožnje, nikada ne smije biti velikog odstupanja u bodovanju, jer iz prosjeka ocjena proizlazi i ukupan poredak – objašnjava Poki kako funkcionira suđenje na Olimpijskim igrama, naglašavajući kako je taj posao poprilično stresan jer su i očekivanja velika, a većinom se vrednuje kreativnost, zahtjevnost trikova, stil vožnje, korištenje skate parka, visina skokova, sigurnost, brzina, pa i greške poput krivih doskoka i nedovoljnog korištenja sprava.

Ljubav prema adrenalinu od malih nogu

No, kako je jedan Osječanin uopće došao do ove prestižne prilike? Odgovor na to može se pronaći u prošlosti, pa se Poki prisjeća svojih početaka u ekstremnom sportu, zbog kojih danas vodi sportski dio organizacije Pannonian Challengea, uz nezaobilazno suđenje u skate parku na lijevoj obali Drave. Svoju sudačku karijeru je počeo na Olimpijskim igrama mladih 2018. godine u Buenos Airesu, potom se iskazao na Panameričkim igrama 2019. godine u Peruu i na UCI Svjetskom prvenstvu u Montpellieru ranije ove godine, dok danas živi svoj san na Olimpijskim igrama u Tokiju.

– Igrom slučaja sam zavolio BMX. Uvijek sam bio vragolast i skakao s biciklom po gradu, ali sam s 15 godina svjedočio prvom saltu unazad i u tom trenutku me prošla jeza pomiješana s oduševljenjem, zbog čega sam odmah odlučio nabaviti BMX. Sve ostalo je povijest, a ovo je 16. godina da se aktivno bavim BMX Freestyleom i ne odustajem nakon svih lomova zglobova, operacija koljena, pa ni nakon oštećenja 3 kralješka. Posljedica u ovom sportu uvijek ima, stoga mi ova uloga suca sve više odgovara – otkriva Poki, ne krijući zadovoljstvo s činjenicom da je izgradio zavidnu karijeru u sportu koji mnogima ostane samo hobi.

Special Image

Podijeli