Marin Ranteš napokon zlatni na Pannonian Challengeu!!!

Nije moglo bolje od ovog! Pune tribine i skate park koji vrvi od života znak su da se Pannonian Challenge vratio na staro, a BMX dan je po običaju došao kao najbolji dokaz za to. BMX vozači su od jutra skakali po rampama i uvježbavali trikove za publiku, dok je uz BMX kup Slovenije i natjecanje u konkurenciji amatera, iščekivano finale u BMX Elite/Pro disciplini došlo kao šlag na tortu. Ondje je napokon slavio miljenik osječke publike – Marin Ranteš, s visokih 95 bodova! No, svih 12 najboljih vozača priredilo je pravu borbu, jer je Ranteš sa fantastičnim drugim runom za manje od pola boda nadmašio drugoplasiranog Engleza Kierana Reillyja, koji je suce oduševio najbolijm trikom, fantstičnim double flairom, a nakon toga je pobijedio i u internom Big air natjecanju sa nestvarnim skokom od 4.1 metra – s kojim je ujedno naslijedio Juricu Baraća, direktora festivala Pannonian Challenge, koji je do sada držao taj rekord. Treće mjesto je uhvatio mladi Jacob Thiem iz SAD-a, koji je prvi puta nastupio na osječkom festivalu, a da će ostvariti dobar rezultat, moglo se naslutiti već u kvalifikacijama, nakon kojih je zasluženo držao prvo mjesto.

No, ovaj spektakl na užarenom osječkom asfaltu, uz gromoglasnu podršku publike koja je okupirala skate park, zaokružilo je prvoklasno iznenađenje! Naime, nakon veliko slavlja na dodjeli medalja i nagrada, BMX dan, a samim time i sportski dio 22. Pannonian Challengea, zaključen je nastupom Debelog precjednika, osječkog benda koji od samih početaka prati nekoć mali i underground, a danas svjetski poznati festival ekstremnog sporta. Veliki party je potom prebačen u Tvrđu, gdje je do jutra trajao u dvorištu Stare Pekare uz vrhunske DJ-eve – Jogarde, Sly i Pips.

Special Image
Special Image

Vozači iz 10 zemalja i nezaboravni show

Od iskusnog veterana Alessandra Barbera iz Italije, koji je u Osijeku izvukao samo najbolje trikove iz svog arsenala, do 15-ogodišnjeg Kristofa Krausza koji je publiku oduševio hrabrošću – svi vozači iz novopečene olipmpijske discipline su dali sve od sebe, koristeći uistinu cijeli skate park, a najviše dio ispred krcate zapadne tribine. Vozači iz Kolumbije, Argentine, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovačke, Italije, Austrije, Mađarske, Latvije i Slovenije, upotpunili su ovaj spektakl, u kojemu je na tronu bilo mjesta samo za jednog, jedinog i neponovljivog Marina Ranteša, koji je silnu želju dokazao i na natjecanju za najbolji trik, gdje je nakon jednog neuspjelog pokušaja pao na ruku, srećom bez većih posljedica. Nagradu mu je uručila Nataša Tramišak, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koja je uz gradonačelnika Grada Osijeka, Ivana Radića, ostala zapanjena užarenom atmosferom na 22. Pannonian Challengeu. Kolege na tronu su mu se klanjali, a zagrljaj s Reillyjem je obilježio cijelo slavlje.

Special Image
Special Image

Skromni pobjednik i amateri poput profića

– Uvijek je namjera pobijediti, ponekad ide, ponekad ne ide, sada je napokon uspjelo i sretan sam zbog toga. Ne gledam na druge, više gledam na sebe, tako da sam zapravo sam sebi najveća konkurencija, jer želim napraviti sve što sam isplanirao, ovoga puta je bio i taj pad ali treba nekada i pasti. Iznimno mi je drago da se publika vratila na tribine, ipak to nam daje neku veću snagu i motivaciju da pokažemo još bolje i bez nje ne bi bilo isto”, rekao je skromni prvak Marin Ranteš, kojemu je majka uvijek najveća podrška, a 720 tail whip najdraži trik, kojega je tijekom godina usavršio, pa je i u BMX finalu zbog njega eksplodirala atmosfera.

Special Image
Special Image

Težak posao su suci imali i u BMX Amateur disciplini, gdje su čak i komarci uzeli pauzu i pričekali vidjeti napeta finala. Ondje je čak 27 vozača pretendiralo na prvo mjesto, ali su ponovno Mađari pokazali svu raskoš i otkrili zašto sve više ulažu u ovu disciplinu. Naime, slavio je Janos Babel, a dok se iza njega pronašao izrazito mladi sunarodnjak Aron Varro, kojemu je tek 11 godina, treće mjesto je zaslužio Maksim Getoš – nova osječka uzdanica ekstremnog sporta, koja je tako najavila velike rezultate. U sklopu tog finala je održan i BMX kup Slovenije, gdje je prvo mjesto zauzeo odlični Matej Žan, drugi je bio Jaka Remec, a treći Matic Pečar. Među djevojkama je najbolja bila Kim Lea Mueller iz Njemačke.

Uz ogromni party u dvorištu Stare pekare, zabave nije nedostajalo, a 22. Pannonian Challenge je tako uspješno priveden kraju, nakon svakodnevnih navala adrenalina koji su publici još jednom pokazali sve čari urbane kulture i ekstremnog sporta.

Special Image
Special Image
Special Image
Special Image

Podijeli