Nadolazeća zvijezda svjetskog skatea osvojila 23. Pannonian Challenge

Kišom natopljeni skate park nakon velikog pljuska brzo je osušen i stavljen u pogon za već zagrijane skatere – priča je to drugog dana sportskog dijela 23. Pannonian Challengea, koji je ovako još jednom dokazao da je otporan na kišu, komarce, ekstremne vrućine i ostale elementarne nepogode. Iako je koncentraciju bilo teško držati punih sat vremena dok vrijedni volonteri uz pomoć spužvi ne osuše sve poligone na istočnoj strani, koju skateri uvijek najviše koriste, jedan je vozač već u kvalifikacijama pokazao da je u potpunosti in the zone. On je 18-godišnji Martin Atanasov iz Bugarske, koji je u Osijeku odvozio na razini najboljih američkih vozača, stoga je zasluženo zasjeo na vrh postolja, a ondje su mu se na nižim stepenicama pridružili – 20-godišnji Niko Feratović iz Švicarske na drugoj i iskusni Bruno Vranić na trećoj poziciji. Upravo je Feratović za 360 Double Flip dobio i nagradu za najbolji trik, dok je Vranić uz veliku podršku omiljene publike još jednom dokazao da je s bratom Tomislavom pravi predvodnik hrvatske skate scene, stoga će nakon duge serije drugih i trećih mjesta sljedeće godine još jednom pokušati napasti titulu na Pannonian Challengeu.

Očekivana pobjeda i premijerni nastup

– Osjećam se izvrsno i zadovoljno, jer smo unatoč svemu imali zanimljiv i dobar dan za vožnju. Moram reći da sam očekivao pobjedu, jer treniram od svoje 7. godine, punih 11 godina u komadu, pa sam puno rada utkao u sve trikove koje izvodim. Ostalima bih poručio da se samo dobro zabavljaju i ne uspoređuju pretjerano s drugima, jer će tek tako izvući ono najbolje od sebe – rekao je samopouzdano nakon pobjede mladi Martin Atanasov, koji je tijekom svih vožnji imao slušalice u ušima, pa se možda upravo u tome krije tajna njegove usredotočenosti i besprijekornog kretanja po sunčanom dijelu poligona. Nema sumnje, riječ je o zvijezdi svjetskog skatea u nastajanju!

Na ranijem natjecanju u Skate Amateur disciplini, koje srećom nije ometeno neugodnom kišom, najviše se iskazao tinejdžer iz Njemačke, Luka Kostić, dok su na drugom i trećem mjestu završili Mađari – Kristof Szalai i Fanni Konda. Dodjela nagrada je svima izmamila osmijehe na lice, a budući da se temperatura u skate parku polako počela snižavati, bilo je potrebno zagrijati se još jednom, što je pošlo od ruke DJ Marushki, koji je uz taktove housea i funka publiku još jednom pripremio za veliki party u Kazamatu. Ondje se program nastavio uz vrhunsku elektronsku glazbu kroz projekt Hush!, kojemu se ovoga puta pridružio i Tensal, techno DJ iz Španjolske, kojemu je ovo bio premijerni nastup u Hrvatskoj. Ispunjeno dvorište Kazamata dokaz je da su organizatori glazbenog programa napravili pun pogodak s elektronskom glazbom, koju je u najboljem svjetlu predstavio i Phrasal, dok je kulminacija večeri bila na izvedbi domaće Insolate, koja je svojim Osječanima donijela dašak najvećih elektronskih klubova i festivala.

Subotnji program donosi vrhunac festivala

Petak je tako završio uz ples, smijeh, zabavu i druženje što je bio savršen intro za današnja događanja u skate parku. Subota je, znaju to svi vjerni obožavatelji Pannonian Challengea, dan kad na užareni beton izlaze BMX-aši, koji su se još jednom okupili u snažnoj, svjetskoj konkurenciji. Naslov brani “domaći” Varaždinac Marin Ranteš, koji je prošle godine prvi puta zasjeo na vrh postolja na Pannonian Challengeu, a sada se vratio s istom namjerom. No i ostali BMX natjecatelji željni su dokazivanja, pa će tako put do postolja tražiti Declan Brooks, Britanac koji je prošle godine osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Tokiju, a može se pohvaliti i odličnim rezultatima u osječkom skate parku. Tradicionalno jaku konkurenciju će upotpuniti Jaka Remec, perspektivni 17-godišnjak iz Slovenije, dok iz Ujedinjenog Kraljevstva još jednom stiže Kieran Reilly, mladi i eksplozivni vozač čija je specijalnost trostruki salto unazad što će osječkoj publici zasigurno ostalo u pamćenju, jer je i prošle godine uvjerljivo osvojio titulu za najbolji trik. Nakon toga, uvod u dosad najveći party će napraviti DJ Sly u skate parku, nakon čega slijedi provod do jutra uz Richarda Zepezauera iz Berlina i takover energičnih gostiju iz Rovinja – DJ Evana i DJ Fusiona.

Special Image
Special Image

Podijeli