Pokraj brojnih nastupa po Hrvatskoj i svijetu, Insolate je u Osijek uspjela dovesti najveća imena elektronske scene

Glazbena producentica i DJ-ica koja već 20 godina hara po svjetskoj sceni elektronske glazbe, ponosna Osječanka koja je specifičnim autorskim potpisom Hrvatsku stavila na kartu ljubitelja ovog žanra, vlasnica prve osječke vinil etikete – Out of Place i ovogodišnja dobitnica Elector nagrade publike za najboljeg DJ-a. Sve je to Insolate, neumorna Sunčica Barišić, koja je između nastupa na najboljim domaćim i svjetskim festivalima i eventima pronašla vremena organizirati i izvođače glazbenog programa 23. Pannonian Challengea, u kojemu će ekstremni sport i elektronska glazba živjeti kao jedno od 15. do 19. lipnja.

Čisto da dobijemo kontekst tvog rasporeda – gdje ćeš sve nastupati do početka Pannonian Challengea i što te sve onda čeka ovog ljeta?

Ovo ljeto zbilja nema gdje me nema. Upravo sam odradila u istom vikendu Seastar festival u Umagu i Detroitu (USA) gdje sam nastupala na after houru Movement festivala te sam odmah nakon toga letjela za Berlin. Nakon toga sam u Parizu zajedno s legendom Lukeom Slaterom koji me je pozvao kao gosta na njegovom partiju. Potom po prvi puta nastupam u legendarnom klubu Fuse u Belgiji, a onda slijedi još mnogo toga zanimljivog po Hrvatskoj i svijetu.

Upravo slažemo i novu kolumbijsku turneju tako da se i tamo vraćam do kraja godine. U svemu tome, treba spomenuti i Hush!, novi techno program koji sam pokrenula samostalno i želim se fokusirati na dobru i kvalitetnu glazbu s mladim, ali i etabliranim DJ-ima tako da smo do sada mogli poslušati mladu djecu iz Grčke – Anne te legendu techna iz Amerike Truncatea. Nastavak slijedi nakon ljetne stanke, a svi oni koji će se naći na Pannonian Challengeu moći će okusiti dio projekta Hush! u petak u Kazamatu.

Što očekuješ od ovogodišnjeg Pannonian Challengea, hoće li tvoj nastup možda biti malo drugačiji od ostalih ove godine i što si pripremila za vjernu publiku?

Pošto je Pannonian Challenge festival pozitivnih vibracija i dobre zabave, tako ću i koncipirati svoj set! Samo veselo i pozitivno, idemo se zabavljati do ranih jutarnjih sati u predivnim ljetnim osječkim danima.

Kad si prvi puta nastupila na ovom festivalu i kako je to izgledalo?

Vrlo je čudno, ali na Pannonianu sam prvi put nastupala prije dvije godine za vrijeme pandemije i to u obliku live stream. Ta godina je bila dosta stresna tako da mi je drago da se PC ipak odlučio napraviti dio glazbenog programa pa makar i u obliku livea. Povezali smo se dosta kasno ali vjerojatno u pravi trenutak, jer smo svi dosad sazrjeli da od festivala možemo napraviti još nešto bolje i kvalitetnije.

Kako danas izgleda tvoj odnos s Pannonian Challengeom?

Presretna sam što ove godine PC zadužio kao glavnu i odgovornu za organizaciju glazbenog programa. Željela sam donijeti malo svježine i podići kompletan glazbeni program na malo veći nivo i tako dovesti neke od zanimljivih i svježih imena s elektronske scene. Glavna misija, uz to što sam htjela zadržati onaj core glazbenika koji su do sada nastupali na PC i to tako da obuhvatim što veći broj osječkih DJ-a koji su mnoge godine sudjelovali u glazbenom programom, te dati priliku novim mladim nadama Osijeka, ali isto tako i proširiti i sa zanimljivim izvođačima iz Hrvatske te svijeta. Tako da sam ove godine pozvala neka zanimljiva imena s house scene kao što su Peznt i Elena Mikac, te jednu vrlo zanimljivi izdavačku kuću iz Rovinja koju predvode DJ Evan i Fusion. Kao highlight programa definitivno mogu navesti španjolskog Dj Tensala koji će nastupiti u petak u Hush! takeoveru, novoj večeri koji organiziram u Osijeku. Naposljetku, za san vrhunac festivala ćemo ugostiti Berlinskog DJ-a Richarda Zepezaura.

Što kažeš na dvorište Kazamata i kako misliš da će se izgledati ta kombinacija zagrijavanja s DJ-ima u skate parku nakon sportskog dijela?

Kazamat je definitivno zanimljiva lokacija u kojoj sam oduvijek željela napraviti nekakav program, ali do sada nisam imala prilike, tako da je ovo i moje ostvarenje sna. Mislim da se lokacija izvrsno uklapa u cijeli koncept i da će ljudi moći uživati u izvrsnom zvuku i vizualizacijama. Također je super što smo povezali i povijest PC-a, a budući da ta lokacija godinama bila važna za ovaj festival, tako smo povezali novo sa starim i mislim da će to biti pun pogodak. Ove godine smo razmišljali kako proširiti glazbeni program, stoga ćemo uz zabavu u Kazamatu, koja počinje u 23 sata, svima ponuditi i zagrijavanje u skate parku nakon sportskog dijela.

Koja su najzvučnija imena 23. Pannonian Challengea, što je karakteristično za njihove nastupe i kako se oni uklapaju u cijeli glazbeni program?

Htjeli smo ove godine spojiti mladosti i iskustvo pa sam tako kombinirala domaće DJ-e koji su već vrlo poznati osječkoj publici i samom festivalu, s etabliranim imenima hrvatske i svjetske scene. Tako ćemo ove godine čuti neke od starosjedioca festivala kao što su Sly, Umbo i Pips, kojima će se pridružiti svježa i nova mlada imena: Vladimir Božić, Phrasal, Goran Kolak i Marushka.

Evo i malo više informacija o glavnim izvođačima:

RICHARD ZEPEZAUER (Njemačka)

Berlinski DJ koji će nam se pridružiti na subotnjem programu u sklopu rovinjskog Forbidden Dance records takeovera. Richard je nezaobilazna figura u berlinskoj underground house i techno glazbenoj sceni, te je sudjelovao u mnoštvo projekata, a jedan od njih je definitivno izdavačka kuća NSYDE, koju je osnovao 2011. godine. Također treba napomenuti njegov rad s preminulom legendom iz Detroita – Mikeom Huckabyjem.

Richardovi setovi prikazuju spektar od deep i soulful housea do sirovog techna, a puštao je u svim velikim klubovima kao što su Berghain, Tresor te pariški Concrete. Kako bi doživjeli njegovu stilsku širinu zanimljivo je i spomenuti kako je Richard zajedno s Berlinskom Umjetničkom akademijom radio i na projektu klasične opere Wagner 2013.

TENSAL (Španjolska)

Ovaj španjolski Dj će predvoditi ovogodišnji HUSH! takeover koji će se održati u petak. Izdanja na izdavačkim kućama kao što su Mord, Modularz, Polegroup i Soma pokazuju veličinu ovoga izvođača, a njegov projekt Exium je vrlo poznat u svim techno krugovima. Do sad je svirao u više od 50 zemalja od Južne Amerike do Japana te SAD-a, Rusije te naravno Europe, a sada i premijerno dolazi u Hrvatsku!

PEZNT (Zagreb)

Glazbeni producent i autor, klupski DJ, radijski DJ i izvođač sa stalnom adresom u Zagrebu predvodi ovogodišnji lineup u četvrtak. U terminu glazbene kreativnosti, vlastitim rukama i idejama upisao je Hrvatsku na svjetsku kartu elektronske glazbe. Štoviše, bio je lider snažnog vala klupske i lokalne radijske scene u dva najbolja hrvatska desetljeća, počevši od 1994. godine. Kao jedan od najproduktivnijih autora iz Hrvatske i ambasadora na međunarodnom tržištu glazbe skladao je, napisao i producirao vise od 350 glazbenih izdanja za široku lepezu renomiranih svjetskih izdavačkih kuća, kao što su: Warner Music US, Atlantic Records US, Island/ Def Jam US, Defected Records UK, Big Beat US, Dirtybird US, Ministry Of Sound US i drugi.

PEZNT je ujedno i prvi hrvatski izvođač potpisan za američki Warner Music s kojim ima dva singla a 2020. godine njegov album “Paid in Full” postiže visoko 10 mjesto najprodavanijih albuma u 2020. godine, a poznatom američkom digitalnom servisu za klupsku glazbu TRAXSOURCE. Pokraj radija i klubova njegovu glazbu možete čuti i u soundtracku druge sezone poznate holivudske serije “Shameless”, a osim originalnih skladbi remiksirao je i dobitnika Grammy nagrade Maurice Joshuu te hit makera Todda Terryja s kojim je postigao prvo mjesto u prodaji 2019. godine.

ELENA MIKAC (Zagreb)

Elena Mikac mlada je DJ-ica nove generacije koja će otvoriti ovogodišnji Pannonian Challenge, a na scenu je stupila 2020. godine. Kreativni je dio ekipe iza Dobrog Housea, a sve veći interes za njezinim angažmanima opravdava njen široki opus sve od disca i housea do minimala i progresivea. Također je suvlasnica diskografske kuće Dobar House, koji osim što izdaje kvalitetnu house glazbu, organizira i brojne fantastične evente, čime je hrvatskoj elektroničkoj glazbenoj industriji dan značajan poticaj.

Podijeli