Skatepark Pannonian

Najbolje opremljen skate park u Jugoistočnoj Europi

Ne znamo postoji li još itko tko ne zna da je Pannonian Challenge dio FISE svjetske serije, a nakon što je Međunarodni olimpijski odbor službeno u olimpijski program uvrstio BMX freestyle i skateboard, osječki skate park postao je regionalni trening centar za ljubitelje ekstremnih sportova.

Tako je skate park vlasnik i foampita – bazena za učenje i usavršavanje trikova. Foampit predstavlja jednu od najvažnijih stvari unazad 15 godina postojanja PC-a, a postoji spust od 6 metara koji završava u bazenu sa spužvama, dimenzije iznose 6x5x2, a ukupna zapremnina iznosi 100 kubika. Bazen se može sklopiti u slučaju kiše, ulazi kao kutija u skate park i najvažnija stvar – besplatan je.

Plan gradnje parka napravljen je u suradnji s vozačima pa je sada park idealan i za skejtere. Ono što se bitno razlikuje od starog skate parka jest njegova veličina i sprave.

Ukombinirane su sprave; promijenili su se kutovi starih, a od novih sprava napravljena su dva nova step upa, četiri raila, rooftop, još jedan miniramp, jump boxi, ledgovi i drugo. Sprave su bliže jedna drugoj kako bi se povećao adrenalin i dinamičnost vožnje. Uklopljeno je više stilova BMX-a, točnije park i street. Park je ciklički građen kako bi bilo što lakše ostvariti flow kod trikova bez prekida.

Najveće oduševljene za skate disciplinu upravo su ledgovi (za laike, to bi bili mali zidići), bankovi, railovi i mini ramp te činjenica da su sprave u odnosu na stari park bliže jedna drugoj, što će skejterima dati vjetar u leđa jer će se moći lakše odraziti u novi trik.

Svakako su i dalje tu piramida, spine, veliki quarter, jumpbox i ledgovi. Iako popunjen spravama, naš skate park i dalje je vrlo velik što pruža slobodan i velik zalet za ostvarivanje brzine.

Ove godine očekujemo rolere po cijelom skate parku, skejtere u visinama i BMX-ere u vratolomnim letovima. Nacrti su pozitivno iznenadili mnoge, ali neka nas ne čudi, osječki skate park bit će hvaljen na dugim stazama jer će na svojim rampama, i novim i starim, ugostiti svjetske vozače.

Osječki skate park zaista pruža najbolje uvjete i vjerujemo da će svi prepoznati potencijale našega parka u kojemu mogu odraditi ozbiljne pripreme za natjecanja, a već idućeg proljeća očekujemo neke novosti u parku koji je uz naporan rad i trud postao referentni centar ekstremnih sportova u Hrvatskoj i šire.