Povijest grada u kojem je Pannonian Challenge nastao, razvijao se i rastao

Moj Osijek pun je Sunca, uz Dravu, miran i tih

Naslovni stihovi ovog teksta, pjesma su koji svaki pravi Osječanin zna! A koliko zapravo bujnu povijest ima, nismo ni sigurni da svi naši sugrađani znaju, pa spomenimo se bar djelička nje!
Prvi spomen grada doseže još u 7. stoljeće kada slavenski doseljenici svoje naselje nazivaju: Osik, Osek, Osijek, tj. nešto odsječeno, kao vrlo pogodno mjesto za prijelaz preko Drave, pogodno mjesto za boravak ljudi (što je i danas 🙂 )!

U 16. stoljeću, pod vlašću sultana Sulejmana Veličanstvenog, po prvi puta se spominje spajanje grada, točnije spajanje lijeve i desne obale rijeke Drave, mostom dugim oko 8 kilometara, a nosio je ime Sultanov most. Takav most je bio neviđen do tada u Europi pa ga mnogi suvremeni povjesničari nazivaju osmim svjetskim čudom.

Osijek pod austrijskom vlašću počinje zaprimati nove razmjere. Nastaje novo naselje naziva Gornji grad. Paralelno se i stanovništvo s lijeve obale Drave seli u naselje istočno od tvrđave i tako nastaje Donji grad. Nastankom ta dva dijela grada na red dolazi gradnja velike vojne tvrđave, današnje Tvrđe, koja se planski gradila od 1712. do 1722. godine.

Ujedinjenjem razjedinjenih općina – Gornji grad, Tvrđa s Novim gradom i Donji grad, postavljeni su temelji za proglašenje Osijeka slobodnim kraljevskim gradom što se i dogodilo 28. kolovoza 1809.

Nakon toga, Osijek postaje drugi najrazvijeniji grad u Hrvatskoj, dobiva prvu željezničku prugu, a prostorno razjedinjeni grad povezao je konjski tramvaj, prvi na jugoistoku Europe.

Ipak, moramo spomenuti kako je grad bio izložen mnogim nedaćama tijekom ratova (Prvog svjetskog, Drugog svjetskog i Domovinskog), ali uvijek je ustao iz pepela i žilavo odlučio krenuti ispočetka.

Danas Osijek postaje sve poznatiji sa svojom kulturom u Hrvatskoj, ali i u Europi. Postaje grad pun suvremene te urbane kulture koja je svakim danom sve jača!

Share