Let’s talk about skate baby

Kako naš Pannonian nije BMXonian reći ćemo dvije, tri i o skejtu.

Odakle ljudima uopće ideja staviti kotačiće na dasku?

Zamislite da s ekipom dogovorite surfanje, jedva čekate sutra, nalazite se s ekipom, uzbuđenje raste svakim korakom do plaže i onda hladan tuš (emocionalni), more je savršeno mirno.

Kod skejtanja tih briga nema, dapače, lijepo vrijeme, cesta i skejt su sve što vam treba. “Surfanje po ulici” ubrzo se proširilo po svijetu i postupno skejt zauzima važno mjesto kako u sportu tako i u drugim životnim aspektima.

Svoju je najveću prekretnicu skejt dožvio 1995. godine kada je prvi puta održan festival X-games nakon kojeg skejtanje postaje super popularno, čak i mainstream.

Evo, jesmo rekli samo dvije, tri o skejtu? I evo ih! Tri osnovne stvari o skejtu. Više ni ne trebate znati osim ako niste skejtomanijak. Ali za vas ćemo sastaviti nešto, bez brige.

A što se skejt trikova tiče, izdvojit ćemo i kategorizirati najpoznatije, a to su:

flip trikovi – vrtnja skejta u zraku (većinom se izvode na ravnome, preko stepenica, gapova ili na platformama u skejt parkovima npr. piramida, bank ili quarter); neki od njih su: kickflip, heelflip, 360 flip, hardflip, lateflip, frontside ili backside kickflip, fakie 360 i dr.

0

grind i slide trikovi – struganje osovina ili daske po nekome objektu, najčešće po railu (rukohvat ili neka random šipka): 50-50, boardslide, crooked, 5-0, bluntslide, bs tailslide, fs noseslide i sl.

00

grab trikovi – hvatanje skatea u zraku, najčešće na većim platformama ili velikim rampama jer one omogućuju postizanje velikog aira (visine skoka): indy, benihana, airwalk, madonna, nose/tail grab, stalefish itd..

000

I za kraj, ukoliko još netko sumnjičavo gleda na skejt, zapamtite da vam uvijek može poslužiti kao odlično prijevozno sredstvo.

Za skate nema gužve, za razliku od bicikla, ne morate se brinuti da će vam ga netko ukrasti (ako ga ponesete sa sobom, naravno), a na skejtu možete postići nevjerojatnu brzinu od čak 130 km/h.

Uz jednu Cedevitu ili Red Bull i to je moguće. 🙂

Share