Počeo ovogodišnji FISE World Series ovoga tjedna u Montpellieru, sljedeća stanica je Osijek

Montpellier privukao čak 600 000 gledatelja

Ove je srijede započeo još jedan FISE World Series. Najveće europsko natjecanje u ekstremnim sportovima, koje će ove godine biti dio Pannonian Challengea, okupilo je više od 1800 sportaša iz 55 zemalja na obali rijeke Lez u Montpellieru.

Prvi dan obilježila je svečanost otvorenja te nastup rolera. Zlato je odnio Jeremy Suarez, dok su srebni i brončani bili Julien Cudot i Danny Aldrige. Kako dan ne bi protekao bez imalo vožnje na dva kotača, pobrinuli su se MTB vozači koji su usprkos vjetru pokazali sjajne trikove. Pobjedom Nicolasa Terriera, drugim mjestom Lukasa Knopfa i trećim Antonia Villonia, završen je natjecateljski dio prvog dana FISE-a.

Sljedećeg smo dana bili svjedoci flip fakie trika, jednog od zahtjevnijih u svijetu skejtera, kojeg je izveo Adrien Bulard. Upravo je to bio trik koji mu je donio treće mjesto i nagradu za najbolji trik dana. Pobjeda je zasluženo otišla Vincentu Milauu koji je odličnom vožnjom hipnotizirao publiku, dok je drugi bio njegov sunarodnjak Aurélien Giraud.

Nakon dva dana zagrijavanja uz izuzetno dobre nastupe vozača skejtera i rolera, petak je bio rezerviran za BMX i drugi dio MTB natjecanja. Sve vrste bicikala preplavile su prostor koji je bio izrazito posjećen ovoga petka. Takozvani spine ramp, također jedna od kategorija u BMX-u, bio je bina pravog spektakla pod reflektorima, a pobjednik finalnog sessiona bio je Australac Logan Martin kojeg priželjukujemo ove godine i na našem Pannonianu. Svima nama dobro poznati Daniel Dhers završio je natjecanje sa srebrnom medaljom ispred trećeplasiranog Marka Webba.

Finale svjetskog kupa u BMX-u bilo je rezervirano za pet najboljih vozača prošlog FISE-a, točnije Daniela Dhersa, Jakea Leiva, Alexa Coleborna, Daniela Sandovala i Logana Martina kojima se pridružilo 19 natjecatelja koji su prošli kvalifikacije u petak.

Zadnji dan festivala završio je ranije zbog kiše koja je bila i očekivana. Uz sva nastojanja da se natjecanja nastave nakon odavanja počasti Daveu Mirri, otkazana su finala UCI BMX Freestyle Park kategorije. Zbog toga su kao konačni uzeti rezultati iz kvalifikacija. Među njima se našao i naš Marin Ranteš, koji je osvojio 12. mjesto. Čestitamo!

U pet dana festivala, FISE je posjetilo preko 600 000 ljudi!

Ove brojke pokazuju kako ekstremni sportovi postaju sve popularniji i kako se sveukupna urbana kultura sve više razvija.

Napetosti i adrenalina u francuskom gradu Montpellieru nije manjkalo. Sličnu situaciju priželjkujemo i u Osijeku jer je upravo kod nas sljedeća stanica FISE-a!

I zato #savethedate za #pannonian, tj. #fisecroatia!

Share