Ernests Zebolds

Mladi Latvijac, amaterski pobjednik u kategoriji BMX-a iz Montpelliera, Ernests Zebolds, podijelio je s nama svoja razmišljanja prije, tijekom i nakon natjecanja te kako cijeli sport utječe na njegov društveni život, ali i obaveze koje ima u školi.

Bok Ernests! Možeš li nam reći štogod o početcima svoje BMX karijere?

Bok! S vožnjom BMX-a sam krenuo kad sam imao 10 godina. Nekoliko razrednih kolega me pozvalo u skate park, a ja sam rekao: zašto ne? Isprva sam vozio veći, mountain bike. Tek nakon godinu dana, roditelji su odlučili kupiti mi BMX. Od tad sam svaki dan vozio i vježbao nove trikove, a prvi trik koji sam naučio bio je no hand. 🙂

 Kakav je osjećaj pobijediti i biti dio juniorske momčadi FISE-a? Koji dio natjecanja ti je najdraži?

Pobjeda na FISE-u? Nemam riječi kojima bih opisao taj osjećaj.

Jednostavno to nisam očekivao s obzirom na to da nisam u prvoj vožnji nisam izveo sve trikove koje sam naumio. Nakon toga sam si rekao da se moram sabrati, smiriti i jednostavno dati sve od sebe u drugoj vožnji.
Naposljetku sam izveo sve što sam naumio. Najbolji dio natjecanja bila je publika i ostali, prijateljski nastrojeni vozači koju su često znali doći do mene i ispitivati me odakle sam.
Kad sam im odgovorio da sam iz Latvije, nisu znali gdje je, pa sam im rekao da je poprilično udaljena, gotovo 4000 kilometara. Začudili su se kad sam im rekao da sam došao do FISE-a, ali ovo je ipak najveće natjecanje na svijetu.

Kako se osjećaš dok si u zraku? Jesi li do sad imao kakvih problema pri izvođenju trikova?

Biti u zraku je nevjerojatno. Nema riječi, jednostavno to volim. Najdraži trik mi je 360 no hand.

Ljubav prema BMX-u te odvela u koje države i gradove?

Ljubav prema BMX-u me odvela na FISE, gdje sam i pobijedio na amaterskoj razini. Ta ljubav se pokazuje i dok sam u zraku i pri izvedbi nekog novog trika, nakon čega cure dolaze do mene s željom da se slikaju.

Uz BMX, privlače li te još koji sportovi?

Sviđa mi se košarka jer mi predstavlja odmor od vožnje. Volim je igrati kad se nađem s ostalim prijateljima.

Uspijevaš li izbalansirati vrijeme odvojeno za BMX i ono potrebno za školu?

Jednostavno napravim svu zadaću i odem na vožnju biciklom.

Pomaže li ti BMX s damama? 😀

Mislim da da jer me cure odmjeravaju na ulasku na natjecanje (haha). Nakon natjecanja mnogo njih me odjednom prati i na Instagramu.

Očekuju li te ove godine još kakva natjecanja?

Planovi za ljeto su sljedeći: u mojoj domovini, Latviji, očekuje me Mad Liepaja, nakon čega odlazim na Viljandi Bash u Estoniji na kojem sam prošle godine u finalu bio osmi. Posljednje natjecanje je, naravno, stanica FISE-a u Osijeku.

Share