“Posao DJ-a nešto je najzabavnije na svijetu!”

Oliver nam je svima poznat kao DJ osječkog hip-hop dvojca Krankšvestera. Trenutačno je jedan od najtraženijih hrvatskih DJ-eva koji nas svakodnevno osvaja svojim set listama. Od samoga početka karijere u Klubu mladih, do lokalnih festivala poput Ferragosta, Backyard Art Festivala i Pannonian Challengea, Oliver nam uvijek pripremi ludu i nezaboravnu zabavu.

Ovim putem dobili smo priliku i tu čast da ga po prvi puta u njegovoj karijeri intervjuiramo i saznamo kako je došlo do interesa za glazbu, suradnje s Krankšvesterom, kako provodi svoje slobodne dane i koji su mu budući planovi! 🙂

Kada si počeo startati kao DJ? Kako je došlo do te želje?
Sve je počelo kada sam kod kuće dobio priključak za internet. Počeo sam konzumirati i probirati glazbu (tada boom bap hip – hop) i nikada nisam stao. Priključio sam se krajem prvog razreda srednje škole Klubu mladih u Osijeku kao volonter, gdje sam provodio svoje slobodno vrijeme i konstantno tamo donosio svoje CD-ove s glazbom. Nakon nekog vremena, voditelji i ostali članovi kluba su mi počeli govoriti kako imam stvarno super glazbe te bi trebao nešto napraviti s njom. Tamo sam odradio svojih prvih par gaža, zapravo slušaona, pošto nisam imao ništa od opreme.
S vremenom sam skupio novce za svoje prve gramofone, vježbao na njima mjesecima, sve dok nisam dogovorio svoju prvu pravu gažu. Na svirku me zvao Toxara (katakombe u Donjem Miholjcu) i jedino čega se sjećam je da sam imao užasnu tremu. Kao student zaposlio sam se u Topu u Tvrđi, gdje sam tu i tamo puštao glazbu, sve dok me DJ Pips nije zvao u Big Mama kolektiv, a tu sam dobio priliku da s uhodanom ekipom izoštrim svoje vještine i nastupam puno češće. Ostalo je povijest.

Kako to da nemaš ‘’umjetničko ime’’?
Bilo mi je bez veze da sam sebi dam nekakvo cool američko ime, a i vjerojatno bih me sada bilo malo stid istog (pošto bih sigurno odabrao nešto totalno blesavo i djetinjasto). Mame ipak znaju najbolje (ona mi je i dala ime :D). Pozdrav mami i tati.

Koju vrstu glazbe voliš poslušati?
Osim što neprekidno preslušavam i pripremam novu glazbu za gaže, u zadnjih godinu dana preferiram slušati future bass. Baš mi odgovara, toliko tvrdo, a mekano u isto vrijeme (hehe).

Što je najviše utjecalo na tvoj rad?
Ne mogu baš precizirati nekog izvođača ili događaj koji je utjecao na mene, ali dugogodišnje skupljanje i slušanje razne glazbe je definiralo i spektar žanrova koje puštam. Počeo sam s hip-hopom, a kroz godine sam proždirao sve od funka, reggaea, dnb-a, breaksa, dubstepa, glitch hopa, ghettofunka i drugih.

S obzirom na to da je tvoja najčešća relacija Osijek – Zagreb, gdje te obično možemo čuti?
U Osijeku sam obično u jednom od dva alternativna kluba, Epicu ili Exitu. U Zagrebu kako kada. Iduća dva mjeseca u Zagrebu ću biti u Vintageu i u Tvornici kulture.

Zadnje tri godine surađuješ s hip-hop dvojcem 3ki Stillom i Settom (Krankšvester), kako je došlo do suradnje?
Baš sam prije nekoliko dana gledao fotke sa svoje prve gaže u Donjem Miholjcu i shvatio kako je i Triki bio tamo. Tako sam došao do zaključka kako se Triki sigurno toliko oduševio mojim vještinama te da je skupljao hrabrost dvije godine kako bi me pitao da im se pridružim. Prva gaža s njima bila je na Špancirfestu 2012. gdje sam se nekim čudom uspio “ugurati’’ da puštam i na afteru. Od tada oni jednostavno ne mogu bez mene (iako u jednom intervjuu tvrde da su me dobili zamjenom za stari šporet, ali nemojte im ništa vjerovati. 🙂 )

Možeš li mi reći neki glazbeni event koji ti se posebno svidio kojega si bio dio?
Puštam glazbu na Pannonianu od 2012., u parku i navečer, tako da mi je stvarno prirastao srcu, sam festival kao i ljudi koji ga čine.

Pokrenuo si ‘’Bassingu’’, možeš li nam nešto više reći o tom projektu?
Prije godinu dana sam radio party za svoj rođendan s frendovima, no nisam htio da u nazivu događaja svjetlo reflektora bude na meni. Tako sam se javio svom prijatelju Vjekoslavu (koji mi oduvijek smišlja imena za sve, mislim da će mi na kraju i djetetu dati ime haha) pa smo brainstormali i od desetak imena odabrali Bassinga. U početku nismo planirali nastaviti raditi pod tim imenom, ali nam je bila super fora. Ljudima se isto sviđa pa smo odlučili malo više vremena posvetiti tome. DJ Kula nam se pridružio nakon nekog vremena i sad smo trio fantastiko skupa. Zapamtite ovo ime, pošto imamo velike planove za Bassingu! 😀

Je li posao DJ-a težak? Koje su njegove prednosti odnosno mane? Misliš li da je takav posao cijenjen u Hrvatskoj?
Nekada zna biti teško, pogotovo kada moraš balansirati posao i gaže. Otkad puštam glazbu, imam šest dana u tjednu. Nedjelju većinom prespavam, pošto se isforsiram preko tjedna i sve to završim s gažom na koju moram prvi doći, a zadnji otići kući. Nije lako, ali je nešto najzabavnije na svijetu.

Koji su ti budući planovi?
Puno vježbati, raditi ono što volim s onima koje volim.

Share